Wątek: tarta
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #4  
Stary 04-01-2015, 14:50
domin77 domin77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 9
Domyślnie

Przepis na Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
czas: 1 godzinaliczba porcji: forma ok. 26-28 cm dla 2-3 osób
Składniki
ciasto na tartę:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
odrobina soli
nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
2 jajka
1 ser pleśniowy Castello Danish Blue 60% kremowy 100 g
300 g szpinaku
1 łyżka mąki pszennej
pieprz, sól
*Przepis powstał we współpracy z marką serów Castello, które nie tylko świetnie sprawdzą się przy przepisach takich jak ta tarta, ale też można z nich skomponować pyszną deskę serów.
Przepis na tartę
KROK 1
Mąkę przesypuję na stolnicę, dodaję żółtko, wodę, sól i masło i całość siekam a potem zagniatam.
Przepis na tartę
KROK 2
Wałkuję (najlepiej na folii spożywczej lub papierze do pieczenia, wtedy ciasto nie będzie kleić się do blatu a nie będzie pokusy by podsypywać mąką). Ostrożnie przenoszę do formy, dopasowuję. Przebijam dno widelcem w paru miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
Przepis na tartę
KROK 3
Mieszam śmietanę z mąką i jajkami.
Przepis na tartę
KROK 4
Dodaję szpinak oraz doprawiam.
Przepis na tartę
KROK 5
Zalewam tartę, na wierzch kładę pokrojone kawałki sera pleśniowego Castello Danish Blue 60% i wstawiam na 25 minut do nagrzanego do 180C piekarnika. Smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem