Przepis na Migdałowa tarta z gruszkami w winie
czas: 2 godzinyliczba porcji: forma 27–29 cm
Składniki
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
4 łyżki cukru pudru
gruszki:
4 gruszki
100 g cukru
250 ml wina czerwonego półwytrawnego
100 ml wody
2 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżka cukru z wanilią
krem migdałowy:
200 g migdałów
130 g masła
130 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka mąki
płatki migdałowe
Moje porady
wszystko co musicie wiedzieć o tarcie i kruchym cieście
cukier waniliowy jak zrobić
można też dać tutaj gruszki w occie
formy do tarty jaką kupić
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 1
Mąkę, cukier puder i masło siekam razem, gdy masło jest w małych kawałkach, to dodaję żółtko i wodę i zagniatam. Za to gruszki obieram, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka z dodatkami i gotuję, aż będą bordowe.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 2
Zagniecione, gładkie ciasto wałkuję na blacie, nawijam na wałek i ostrożnie przekładam do formy. Odcinam brzegi, spód lekko nakłuwam i chowam do lodówki, by się schłodziło. Potem wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15–20 minut.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 3
Teraz wypełnienie. Masło ucieram z pudrem na puch, dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 4
Takim kremem smaruję zapieczoną tartę.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 5
Na wierzch kładę ugotowane w syropie gruszki. Gruszki odsączam i kroję na 3–5 mm paski. Układam na tarcie.
Przepis na tartę z gruszkami
KROK 6
Posypuję migdałami i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 35–45 minut, sprawdzam patyczkiem.
|