tort bezowy 
 
Składniki: 
3 BLATY BEZOWE 
4 białka 
szczypta soli 
20 dag drobnego cukru 
2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
2/3 łyżeczki białego octu winnego 
  
KREM MASCARPONE 
20 dag serka mascarpone 
20 dag śmietany kremówki 36% 
1,5 łyżki cukru pudru 
  
5 dag gorzkiej czekolady 
Przepis na 3 blaty bezowe: 
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 3 okręgi o średnicy 16 cm (odrysować, np. jakiś talerzyk).  
  
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz biały ocet winny i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników.  
  
Masę białkową wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni C i piec przez 1 godzinę. Bezy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. 
Przepis na krem mascarpone: 
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Serek mascarpone dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i wymieszać (można delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach). 
Przekładanie: 
Czekoladę gorzką rozpuścić w kapieli wodnej. Zanurzając widelec w płynnej czekoladzie ozdobić każdy blat bezowy tworząc dekoracyjne wzorki (najwięcej wzorków powinna mieć beza, która będzie na wierzchu), poczekać aż czekolada zastygnie. Krem mascarpone podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe (pamiętając, który blat ma być na wierzchu). Tort można od razu podawać lub schłodzić go w lodówce przez ok. 2 godziny i dopiero podawać. Wierzch można udekorować świeżymi sezonowymi owocami. Przechowywać w lodówce. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |