tort kokosowy 
 
Biszkopt: 
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 
- czubata szkl. mąki ziemniaczanej, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1,5 szkl. cukru, 
- 6 jajek, 
- cukier waniliowy. 
 
Krem: 
- 2 kostki masła, 
- 2 szkl. mleka, 
- 3 jajka, 
- 3/4 szkl. cukru, 
- 150 g wiórków kokosowych. 
 
Biszkopt: 
Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. 
Ubić białka na sztywną pianę. 
Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowm. Pod koniec ucierania wlewać powoli 1/4 szkl. gorącej wody. Miszając wsypywać mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie wmieszać pianę. 
Wyłożyć do tortownicy. 
Piec 35-40 min. w 190 st. C. 
 
Krem: 
Mleko zagotować. Szklanką jeszcze gorącego zalać wiórki. 
Jajka zmiksować z cukrem, wlać resztę mleka i mieszając, zagotować. Zostawić do wystudzenia. 
Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Około 1/3 odłożyć, a resztę zmiksować z wiórkami kokosowymi. 
Biszkopt podzielić na 3 części (można go skropić mocną herbatą z cytryną), przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią kremu, ewentualnie posypać wiórkami. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |