ZEBRA TRUSKAWKOWA 
 
    BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 
    2 jajka 
    2 łyżki mąki pszennej 
    1 łyżka mąki ziemniacznej 
    2 łyżki cukru 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    MASA WANILIOWA: 
    1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg 
    2-3 łyżki cukru 
    cukier waniliowy 
    3 łyżki żelatyny 
    ¾ szklanki gorącej wody 
    MASA TRUSKAWKOWA 
    600 ml jogurtu naturalnego 
    40 dag truskawek 
    4 łyżki cukru 
    3 łyżki żelatyny 
    ¾ szklanki gorącej wody 
    10 truskawek do dekoracji. 
 
 Biszkopt 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. 
 
Masa waniliowa 
Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go   zmielić 
W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. 
Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć. 
 
Masa truskawkowa 
W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. 
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować  dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. 
 
Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji. 
 
Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód  wylewać  na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |