Wyświetl Pojedyńczy Post
  #42  
Stary 06-08-2015, 08:21
Lupa Lupa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 5
Domyślnie

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

40 g kaszy jaglanej (4 łyżki)
400 g mleka (2 niepełne szklanki)
pół laski wanilii
1 łyżeczka masła
maliny całe
mus malinowy

Wykonanie:

Kaszę jaglaną miksujemy na mączkę (ja zrobiłam to w Thermomix). Kaszę zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy ją. Dodajemy wanilię, masło i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min ciągle mieszając.

Do salaterki dać całe maliny (u mnie mrożone) zalać budyniem i na wierzch polać słodkim musem z malin

Mus w malin robię zawsze w sezonie malinowym. Na 1 kg świeżych malin daję 1.2 kg cukru i ucieram do rozpuszczenia cukru. Daję do czystych i wyparzonych słoiczków i przechowuje w lodówce. Mus taki służy mi jako dodatek do jogurtów naturalnych lub budyniów.

W przepisie celowo nie ma podanego cukru dlatego, ze mus z malin posiada go bardzo dużo i to on służy jako słodki dodatek. Jeżeli nie dodajemy takiego musu do budyniu należy dodać cukier lub miód.
Odpowiedź z Cytowaniem