Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #46  
Stary 18-03-2015, 19:17
katarzynkatoja katarzynkatoja is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 11
Domyślnie

ZUPA MIGDAŁOWA Z KURCZAKIEM

Składniki

2 litry bulionu drobiowego
100 g obranych ze skórki i drobniutko posiekanych migdałów
40 g płatków migdałowych
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 18 %
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucamy piersi, pokrojoną w talarki marchew, posiekany czosnek i migdały. Razem gotujemy ok. 30 minut. Cebulę drobniutko siekamy i smażymy na maśle. Wyjmujemy piersi z zupy i dodajemy podsmażoną cebulę. Gotujemy razem kilka minut. Zupę powinno się potraktować blenderem, aby migdały, marchew, czosnek i cebula rozbiły się, ale ja tym razem tego nie zrobiłam Do takiego wywaru dodajemy śmietaną rozmieszaną z mąką i solą (najlepiej odrobinę zaprawioną wrzątkiem). Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Piersi kroimy w cienkie paski i dodajemy do zupy. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni i posypujemy nimi zupę. Naprawdę pycha
Odpowiedź z Cytowaniem