zupa z brukselki
Składniki:
udo (opcjonalnie)
kilka marchewek
1 - 2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
ziele angielskie
liść laurowy
ok 5 ziemniaków
500 g brukselki
ew. śmietana lub jogurt
sól, pieprz
Wykonanie:
Udo zalewamy wodą (ok 2,5 - 3l) i gotujemy. (Jeżeli robimy wywar warzywny, pomijamy tę czynność). Po około 20 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa, ziele, liść i opaloną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Brukselkę myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy brukselkę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem oraz posypać słodką papryką.
|