zupa łososiowa
Składniki
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
0,5 kg fileta z łososia
3 marchewki
1 pietruszka
1 por ( biała część)
0,15 kg selera
SKŁADNIK DODATKOWY:
1 pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI ROBOCZE:
sok z cytryny
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
0,5 szklanki mleka
imbir
sól
pieprz
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
figurki świąteczne
listki mięty
Sposób przygotowania
1. WARZYWA - krok 1
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w 2 cm słupki. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki.
2. warzywa - krok 2
Zagotowujemy wodę około 1,5 litra, wrzucamy do niej ziele angielskie, liście laurowe, warzywa ( marchew, pietruszkę, seler,por) i kostkę rosołową - gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie.
3. łosoś - krok 3
Fileta z łososia skórujemy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem a następnie kroimy w kostkę o boku ponad 1 cm, wrzucamy do zupy (łosoś gotuje się szybko, wystarczy nam 5 minut i można działać dalej)
4. mieszamy - krok 4
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, gdy łosoś się już ładnie ugotuje - zagęszczamy zupę mąką rozrobioną z mlekiem. Wsypujemy szczypiorek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem.
5. zupa łososiowa - krok 5
Smacznego

Nie wstydzimy się poprosić o dokładkę.