Zupa chrzanowa
4 kwietnia 2012
Zobaczyłam ją u Doroty po raz pierwszy. Przepis zmodyfikowałam i zupa chrzanowa wyszła wyśmienita. Po zmiksowaniu uzyskamy bardziej zupę krem. Oczywiście zupę chrzanową można podać zamiast żurku czy barszczy na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam wielbicielom chrzanu…
Zupa chrzanowa przepis:
4 -5 średnich ziemniaków (obranych i pokrojonych w drobną kostkę)
1 mały korzeń pietruszki (obrany i pokrojony w słupki)
1 liść laurowy, 2 -3 ziela angielskie,
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na 1 łyżce masła)
ok 200 ml śmietanki
200 g startego chrzanu
Przygotowanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy, liść i zele, ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zmniejszamy gaz i mieszamy z chrzanem, należy zupę smakować. Zupę zabielamy śmietanką – można dać mniej, w zależności od gustu. Podajemy z 1 jajkiem ugotowanym na twardo i podzielonym na 4 oraz z ugotowaną kiełbasą, pokrojoną w plastry lub podsmażoną szynką.
|