Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #56  
Stary 01-04-2015, 23:39
wlitejj wlitejj is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 8
Domyślnie

Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis


Będziemy potrzebować :

2,5 litra wody
300 g grochu
350 g wędzonych żeberek lub około 200 g wędzonego boczku
6 średnich ziemniaków
1 mała cebula
kawałek pora
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku

Przyprawy :
sól , pieprz ,
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki liści laurowych
3 centymetrowy kawałek papryczki chili
majeranek

na zasmażkę :
1 łyżka masła
1 łyżka mąki


Przygotowanie :

Przygotowanie zupy grochowej zawsze zaczynam dzień wcześniej wieczorem namaczając groch w zimnej wodzie .
Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam do następnego dnia
na następny dzień groch w tej samej wodzie co był namoczony stawiam na gaz i gotuję do miękkości
najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany

Przygotowanie wywaru i zupy grochowej

Do drugiego garnka wlewam 2 ,5 litry wody
dodaję mięso – jeżeli dodaję boczek to kroję go w drobną kostkę i zostawiam w zupie a jeżeli wędzone żeberka to przed dodaniem zasmażki wyjmuję je z zupy grochowej
ziemniaki obieram i i kroję w kostkę i wrzucam do garnka
marchewkę , pietruszkę , cebulę , seler , por , czosnek - dokładnie myję obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę , wszystko dodaję do garnka z pozostałymi składnikami
garnek stawiam na gazie i gotuję
doprawiam przyprawami , oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu zupy grochowej
Pod koniec gotowania gdy warzywa są miękkie dodaję odcedzony i ugotowany groch
wszystko jeszcze razem przez chwilę gotuję na wolnym ogniu i w tym czasie przygotowuję zasmażkę
na patelni rozpuszczam łyżkę masła , na rozgrzany tłuszcz daję łyżkę mąki i mieszając ją podsmażam na rumiany kolor
gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni około 2 łyżkami zimnej wody i dodaję do zupy
wszystko razem mieszam doprawiam jeszcze do smaku zakręcam gaz i obficie doprawiam majerankiem
Zupa grochowa jest gotowa życzę smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem