Zupa chrzanowa przepis:
4 -5 średnich ziemniaków (obranych i pokrojonych w drobną kostkę)
1 mały korzeń pietruszki (obrany i pokrojony w słupki)
1 liść laurowy, 2 -3 ziela angielskie,
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na 1 łyżce masła)
ok 200 ml śmietanki
200 g startego chrzanu
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wrzucamy, liść i zele, ziemniaki, pietruszkę i cebulę.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Zmniejszamy gaz i mieszamy z chrzanem, należy zupę smakować. Zupę zabielamy śmietanką – można dać mniej, w zależności od gustu.
Podajemy z 1 jajkiem ugotowanym na twardo i podzielonym na 4 oraz z ugotowaną kiełbasą, pokrojoną w plastry lub podsmażoną szynką.
|