Zupa szpinakowa
Przepis własny
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
4 garści świeżego szpinaku
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
50 g serka topionego
sól, pieprz
świeżo starta gałka musztardowa
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietanki (18%)
jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Marchewki i pietruszkę należny ugotować w bulionie (mogą być wcześniej ugotowane). Pokroić na małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwile go dusić ok 1 min., nie może się przyrumienić, ponieważ potem będzie gorzki. Umyty i pokrojony drobno szpinak wrzucić, na patelnię, i chwilę dusić, aż zwiędnie. Dodać do bulionu wraz z marchewką i pietruszką. Doprowadzić do wrzenia. Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać do zupy. Serek topiony pokrojony w kostkę dodać do zupy, mieszać do momentu, aż się rozpuści. Przyprawić do smaku.
Kwaśną śmietankę, zahartować, tj do śmietanki dodać 3 łyżki gorącej zupy i wymieszać. Zupę ściągnąć z ognia i dodać zahartowaną śmietankę. , wymieszać. Zupę można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
|