Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #70  
Stary 28-04-2015, 08:27
Paulisss Paulisss is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 7 061
Domyślnie

Cytat:
Napisał Annafot
Zupa pomidorowa z ryżem - składniki:

1 i 1/2 litra rosołu
1-2 puszki (po 400g) pomidorów (w całości lub w kawałkach) bez skórki lub 1 butelka (500 ml) przecieru (passaty) pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
sól
pieprz
1 opakowanie (200g) śmietany 18-22 proc.
natka pietruszki do dekoracji
ugotowany ryż lub makaron

Zupa pomidorowa z ryżem - sposób przygotowania: Pomidory odsącz, pokrój na kawałki i przetrzyj przez sito (możesz zachować kilka kawałków w całości) i dodaj do rosołu. Jeśli używasz przecieru, wlej zawartość butelki do rosołu. Całość podgrzej, dopraw solą i pieprzem, ew. dodaj koncentrat pomidorowy do smaku. W kubeczku rozrób śmietanę , dodając po łyżce gorącą zupę, a następnie przelej zawartość do zupy i zamieszaj. Podgrzej, ale nie zagotowuj. Pomidorową podawaj z ryżem lub makaronem, udekorowaną natka pietruszki.
A czy do tej zupy można użyć przecieru pomidorowego np tego http://www.pudliszki.pl/produkty/pom...omidorowy-500g ? Mam taki w lodówce i chce go użyć i zastąpiłabym nim te pomidory. Jak uważasz?
Odpowiedź z Cytowaniem