Zupa Krem z Sałaty i Marmurkowe Jajo
1 główka sałaty masłowej,1 spora marchewka,1 pietruszka,nieduży kawałek selera,450 g ziemniaków,1 duży por,2 łyżki masła,sól i biały pieprz,4 jajka,2 szklanki mocnej czarnej herbaty,2 łyżki klarowanego masła,3 ząbki czosnku garść rukoli.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i poobtłukiwałam skorupki nie obierając ich, a następnie zalałam herbatą i odstawiłam na noc. Rano po zdjęciu skorupek, jajka pomalowały się w śliczny, brązowy, marmurkowy wzorek.
Wszystkie warzywa obrałam (łącznie z ziemniakami, ale bez sałaty), drobno pokroiłam i krótko przesmażyłam na połowie masła, a następnie zalałam trzema szklankami wody. Gotowałam do kompletnej miękkości. Pod koniec gotowania dorzuciłam do garnka porwaną drobno sałatę i gotowałam jeszcze kwadrans, a następnie całość zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem i zabieliłam jogurtem (zawsze w ten sam sposób - jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zimny, dobrze posolić i najpierw wymieszać z łyżką gorącej zupy, a dopiero później, mieszając wlać do garnka).
|