Ogórkowa zupa z pulpecikami - składniki:
10 średnich ogórków kiszonych
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
cebula
ziemniaki
kostka rosołowa
1/2 szkl. Słodkiej śmietany
sól
pieprz
koper
PULPETY:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 łyżki bułki tartej
jajko
łyżeczka sosu sojowego
sól
Ziemniaki, warzywa obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować 45 min. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wsypać posiekany koper, doprawić.
|