Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #75  
Stary 15-05-2015, 08:32
Margaretta09 Margaretta09 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie Zupa gulaszowa

Składniki przepisu na zupa gulaszowa z pieczarkami

• 500 g mięsa wołowego
• 3 papryki
• 500 g ziemniaków
• 500 g pieczarek
• 1 marchewka
• 2 cebule
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• koncentrat pomidorowy
• 1 czubata łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• sól
• pieprz czarny
• 2-3 łyżki oleju
• 3 litry wody + 1,5 litra wody do gotowania ziemniaków
Przygotowanie zupa gulaszowa z pieczarkami

1. Włoszczyznę obieram.
2. Z mięsa wołowego usuwam większe żyłki. Kroję w kostkę i podsmażam na patelni z 2 łyżkami oliwy. Gdy mięso się lekko przyrumieni i włókna się zamkną, przekładam mięso do garnka.
3. Na tej samej patelni smażę rozdrobniona cebulę. A potem umyte, rozdrobnione pieczarki.
4. Obraną włoszczyznę, pieczarki oraz podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, dolewam 3 litry wody, dodaję sól, czarny pieprz i gotuję około 60-70, minut aż mięso zmięknie.
5. Paprykę kroję w kostkę.
6. Odławiam z garnka włoszczyznę i kroję w kostkę. Odkładam na oddzielny talerz.
7. Do garnka z mięsem dodaję pokrojoną paprykę, paprykę słodką i ostrą w proszku, majeranek i gotuje około 15 minut.
8. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w oddzielnym garnku z niewielką ilością wody.
9. Zupę mieszam, próbuję, dodaję pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.
10. Zagotowuję zupę gulaszową ponownie dodaję koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem. Podaję z chlebem.
Odpowiedź z Cytowaniem