Przepis na zupa z soczewicy czerwonej 
 
  
 Składniki przepisu na zupa z soczewicy 
 
    400 czerwonej soczewicy łuskanej 
    3 cebule 
    4 łyżki oliwy 
    4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą lub 500 ml soku pomidorowego gęstego 
    4 ząbki czosnku 
    2 łyżeczki soli 
    2 litry wody lub bulionu warzywnego 
    1-2 łyżeczka ostrej papryki 
    2 łyżeczki mieszanki curry, garam masala, tandari masala lub shoarma 
    opcjonalnie 1 szklanka mleka kokosowego 
    kiełki i śmietana przybrania (może być mleko kokosowe) 
    bułki opiekane do podania 
 
  
Przygotowanie przepisu zupa z soczewicy 
 
1. Cebulę obierać, pokroić w kostkę. 
2. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie postąpić z czosnkiem. 
3. W garnku teflonowym lub żeliwnym podsmażyć na oliwie cebulę, dodać czosnek, przyprawy i wymieszać. 
4. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę w ilości około 2 litrów. 
5. Zupa z soczewicy musi się gotować około 20 minut, ponieważ łuskana czerwona soczewica łatwo się rozpada i jeśli dłużej będzie się gotować, to wstanie krem z soczewicy. Doprawiam mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności. 
6. Zupę podawać z kleksem śmietany, kiełkami i podsmażonymi bułkami. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |