zupa z botwinki 
 
Składniki 
 
pęczek botwinki z malutkimi buraczkami 
2 ziemniaki 
4 jajka ugotowane na twardo (jedno na osobę) 
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 
łyżka masła 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz 
szczypta cukru 
sok z połowy cytryny 
1 l bulionu warzywnego 
Posiekane: natka pietruszki, koperek 
 
Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki.  
Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Skropić sokiem z cytryny. 
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki. 
Całość zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą, lekko posolić, gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełniać wywar gorącą wodą. 
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy, wlać do zupy, dobrze roztrzepać, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić szczyptę cukru. Odstawić z ognia, wrzucić zieleninę.  
Jajka dodaje się, pokrojone w drobną kostkę, dopiero po rozlaniu zupy, na poszczególne talerze (licząc po 1 jajku na talerz). 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |