zupa z botwinki
Składniki
pęczek botwinki z malutkimi buraczkami
2 ziemniaki
4 jajka ugotowane na twardo (jedno na osobę)
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
1 l bulionu warzywnego
Posiekane: natka pietruszki, koperek
Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki.
Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki.
Całość zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą, lekko posolić, gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełniać wywar gorącą wodą.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy, wlać do zupy, dobrze roztrzepać, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić szczyptę cukru. Odstawić z ognia, wrzucić zieleninę.
Jajka dodaje się, pokrojone w drobną kostkę, dopiero po rozlaniu zupy, na poszczególne talerze (licząc po 1 jajku na talerz).
|