zupa z kabaczka 
 
Składniki: 
- 2 średniej wielkości kabaczki 
- 2 marchewki 
- 1 cebula 
- sól, pieprz 
- 1,5 l bulionu warzywnego 
- puszka groszku 
- chleb tostowy do przygotowania grzanek + trochę masła 
- oliwa 
- koperek 
 
Cebulę siekamy, kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. 
Marchewki również obieramy i kroimy. 
W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy kabaczki i marchew. Smażymy wszystko kilka minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną. 
Całość blendujemy, dodajemy odsączony groszek, doprawiamy. 
Gotujemy jeszcze kilka minut. 
W międzyczasie z chleba tostowego przygotowujemy grzanki. 
Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na maśle aż się zrumieni. 
 
Zupę podajemy zabieloną śmietaną i posypaną grzankami. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |