Zupa dyniowa 
 
    50 dag dyni 
    30 dag ziemniaków 
 
	 
 
    3 pory 
    sól, biały pieprz 
 
	 
 
    10 dag masła 
    gałka muszkatołowa 
 
	 
 
    pół szklanki ubitej śmietanki 
    drobne grzanki z bułki usmażone na maśle 
 
Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postapić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory z masłem i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać śmietankę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Podawać bardzo ciepłą, z grzankami. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |