Zupa dyniowa
50 dag dyni
30 dag ziemniaków
3 pory
sól, biały pieprz
10 dag masła
gałka muszkatołowa
pół szklanki ubitej śmietanki
drobne grzanki z bułki usmażone na maśle
Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postapić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory z masłem i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać śmietankę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Podawać bardzo ciepłą, z grzankami.
|