Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #106  
Stary 14-07-2015, 14:25
bonzaj bonzaj is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 5
Domyślnie

Zupa dyniowa

50 dag dyni
30 dag ziemniaków



3 pory
sól, biały pieprz



10 dag masła
gałka muszkatołowa



pół szklanki ubitej śmietanki
drobne grzanki z bułki usmażone na maśle

Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postapić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory z masłem i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać śmietankę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Podawać bardzo ciepłą, z grzankami.
Odpowiedź z Cytowaniem