Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler - przepis 
Składniki: 
 
1 kg świeżego szczawiu 
1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych 
100 ml śmietany słodkiej 
4 żółtka 
4 jajka na ugotowane na twardo 
50 g masła 
sól, pieprz i cukier do smaku 
Sposób przygotowania: 
Rozpocznij od dokładnego umycia szczawiu. Opłucz go kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię. 
 
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw. Po kilku minutach duszenia, przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. 
 
W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła. 
 
Gotuj do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
 
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 
 
Tak przygotowaną domową zupę szczawiową można podawać także z ziemniakami. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |