| 
 ZUPA Z CIECIERZYCY Z POMIDORAMI I MAKARONEM
 SKŁADNIKI
 
 4 PORCJE
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki oliwy extra vergine
 kawałek gałązki świeżego rozmarynu
 1 puszka pomidorów
 500 ml bulionu
 1 puszka ciecierzycy*
 mały pęczek natki pietruszki
 ugotowany długi makaron
 PRZYGOTOWANIE
 
 Czosnek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć w rondelku na oliwie, dodać rozmaryn, a po chwili pomidory. Gotować przez ok. 10 - 15 minut. Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę (2 - 3 łyżki pozostawić do dekoracji) i posiekaną natkę pietruszki (również kilka listków zostawić do dekoracji). Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pierzem. Wyjąć rozmaryn, zmiksować połowę zupy i wymieszać ją z resztą niezmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem, skropić oliwą.
 |