Wątek: zupy
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #119  
Stary 20-07-2015, 12:20
ulansa ulansa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 6
Domyślnie

Zupa buraczkowa
Składniki:

3 duże buraki czerwone;
1 średnia marchewka;
1 mała pietruszka;
Biała część pora;
1/4 korzenia selera;
6 średnich ziemniaków;
3 litry zimnej wody;
1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
Pęczek koperku;
200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
Sól;
Pieprz.
Sposób przygotowania:

Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Koperek drobno posiekać.
Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.
Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.
Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.
Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Odpowiedź z Cytowaniem