zupa warzywna
Składniki
3 marchewki średniej wielkości (około 30 dag)
kawałek selera (około 15 dag)
2 korzenie pietruszki (około 20 dag)
biała część pora
2 łyżki gotowego sosu pesto
puszka drobnej fasolki w zalewie
garść bardzo drobnego makaronu
1 łyżka masła
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
drobno posiekana natka pietruszki do podania
Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki).
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
Do zupy dodaj fasolkę wraz z zalewę i pesto oraz makaron. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty.
|