![]() |
ciasto
Ciasto kruche z truskawkami i serem
Składniki: Ciasto: ? 150 g m±ki pszennej ? 100 g m±ki ryżowej lub ziemniaczanej ? 50 g cukru ? 150 g masła (zimnego) ? 1 jajko Masa serowa: ? 500 g zmielonego twarogu ? 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy lub 40 g m±ki ziemniaczanej ? 100 g cukru ? 2 jajka ? 100 ml ¶mietanki kremówki (zimnej) Kruszonka: ? 150 g m±ki pszennej ? 50 g m±ki ryżowej lub ziemniaczanej ? 50 g wiórków kokosowych ? 50 g cukru ? 125 g masła (zimnego) Owoce: ? 500 g truskawek ? słoiczek (około 250 g) konfitury truskawkowej gotowej lub domowej ? 3/4 szklanki soku lub syropu lub intensywnego kompotu truskawkowego ? 1/3 szklanki m±ki ziemniaczanej lub ryżowej (50 g) Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obydwie m±ki, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami (lub mieszadłem miksera) aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnie¶ć ciasto ł±cz±c składniki w jednolit± kulę. Rozpłaszczyć j±, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut (w międzyczasie przygotować kruszonkę, truskawki i masę serow±). Ciastem wyłożyć dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyj±ć ciasto, ale nie wył±czać piekarnika. Kruszonka: Do miski przesiać obydwie m±ki, dodać wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z m±k± aż powstanie drobna kruszonka. Je¶li jest bardzo sypka, drobna, można ugnie¶ć trochę kruszonkę w dłoni aby miejscami zł±czyła się w większe kawałki ciasta. Wstawić do lodówki. Owoce: Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem ze zmiksowan± blenderem konfitur±. Podgrzewać przez około 5 minut co chwilę mieszaj±c aż owoce zmiękn±. Sok truskawkowy wymieszać z m±k± ziemniaczan± i wlać do truskawek, wymieszać, chwilę podgrzać i jak tylko zgęstnieje odstawić z ognia i wyłożyć do czystej miski i ostudzić. Masa serowa: Do miski włożyć ser, dodać budyń (proszek) i cukier, wymieszać łyżk± lub krótko zmiksować. Dodać jajka i wymieszać na jednolit± masę lub zmiksować. ¦mietankę ubić na sztywn± pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżk±. Na podpieczony spód wyłożyć masę serow± i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyj±ć ciasto z piekarnika i zwiększyć temp. w piekarniku do 180 stopni C. Na warstwę serow± wyłożyć truskawki i posypać kruszonk±. Wstawić do piekarnika na 35 minut. |
ciasto miodowe
Składniki Ciasto kakaowe m±ka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 ¶rednie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt m±ka pszenna - 1 szklanka cukier - 1/2 szklanki jajka - 4 ¶rednie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki Masa budyniowa mleko - 2 szklanki masło - 250 gram cukier - 1/2 szklanki m±ka pszenna - 2 łyżki m±ka ziemniaczana - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opakowanie Polewa margaryna - 60 gram cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżka woda - 2 łyżki Sposób przygotowania Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Maj± się poł±czyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygn±ć. W tym czasie w misce mieszamy ze sob± m±kę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczon±. Możemy zacz±ć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć duż± blachę (20x30cm lub większ±) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygn±ć. Wlewamy je więc do miski z m±k±, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze poł±czone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedn± połow± ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. :) Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drug± połow± ciasta. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywn± pianę. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżk±. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielko¶ci, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej). Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z cał± m±k±. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszcz±, ci±gle mieszaj±c, dodajemy mleko z m±k±. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszyst± masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita. Polewa: W garnuszku na ¶rednim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy masę budyniow± na dwie czę¶ci. Ciasto układamy w kolejno¶ci: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cie¶cie polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi. ____________________ Wszem i wobec tylko u nas docisk sprzęgła super oferta! |
Tort pomarańczowy - składniki:
5-6 jajek 200 g cukru pudru 280 g mielonych migdałów sok i skórka starta z 2 pomarańczy 8 łyżek bułki tartej masło i m±ka do smarowania tortownicy kandyzowane pomarańcze i smażona skórka pomarańczowa (do dekoracji) Lukier: 200 g cukru pudru łyżka gor±cej wody 3 łyżki soku z pomarańczy Tort pomarańczowy - sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczow±, tart± bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywn± pianę, delikatnie ł±czymy j± z mas± migdałow±. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej m±k±. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier. Do cukru wlewamy łyżkę gor±cej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażon± skórk± pomarańczow± lub plastrami ¶wieżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze. ____________________ My¶lę, że znalazłe¶ https://okuciaarmatura.wordpress.com/ sprawdĽ promocja tylko do ?.. |
ciasto z jabłkami i budyniem
Składniki biszkoptu * ( na duż± formę o wym. 28x40 cm) : 7 jajek 1 szklanka cukru ? szklanki m±ki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystuj±c dwa gotowe ciemne spody tortowe. Zazwyczaj maj± one ¶rednicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ? ilo¶ci składników podanych w przepisie. Składniki kremu budyniowo-jabłkowego: 2 szklanki mleka 1 op. budyniu waniliowego na ? l mleka 2 łyżki m±ki pszennej ? szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 2 ¶rednie jabłka (użyłam szarej renety) 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpu¶ci się. Wlewamy żółtka stale ubijaj±c do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wsiewamy stopniowo m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomoc± dużej łyżki b±dĽ łopatki mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej prostok±tnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta. Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszaj±c. Gdy jabłka prawie całkowicie rozpraż± się dodajemy cukier i stale mieszaj±c trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpu¶cił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żółtka miksujemy z ? szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, m±kę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpu¶ci. Wlewamy zawiesinę budyniow± i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszaj±c ( zwracamy uwagę, aby gęstniej±ca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywaj±c pokrywk±. Masło ucieramy do biało¶ci, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do poł±czenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 czę¶ci. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki. |
Ciasto miodowe z mas± budyniow±
Składniki Ciasto kakaowe m±ka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 ¶rednie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt m±ka pszenna - 1 szklanka cukier - 1/2 szklanki jajka - 4 ¶rednie proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki Masa budyniowa mleko - 2 szklanki masło - 250 gram cukier - 1/2 szklanki m±ka pszenna - 2 łyżki m±ka ziemniaczana - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opakowanie Polewa margaryna - 60 gram cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżka woda - 2 łyżki Sposób przygotowania Ciasto kakaowe: Najpierw na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i miód. Maj± się poł±czyć. Odstawiamy garnuszek na bok i pozwalamy płynnej masie ostygn±ć. W tym czasie w misce mieszamy ze sob± m±kę, cukier puder, kakao i sodę oczyszczon±. Możemy zacz±ć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć duż± blachę (20x30cm lub większ±) papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu rozdzielamy białko i żółtko, ubijamy białko, pod koniec dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy. Nasze masło z miodem powinno już ostygn±ć. Wlewamy je więc do miski z m±k±, dodajemy ubite jajko i zagniatamy. Gdy ciasto będzie dobrze poł±czone, tworzymy kulę i dzielimy na pół. Jedn± połow± ciasta wykładamy blachę do pieczenia. Ciasto nie ma konsystencji, która pozwalałaby na jego wałkowanie, więc musimy poradzić sobie paluszkami. :) Taki blat pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Identycznie postępujemy z drug± połow± ciasta. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Do tych pierwszych dodajemy cukier i ubijamy na sztywn± pianę. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy kolejno żółtka. Następnie w oddzielnej misie mieszamy m±kę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy produkty sypkie do jajek i delikatnie mieszamy łyżk±. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w blasze tej samej wielko¶ci, co blaty kakaowe, przez około 30 minut (może być krócej). Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z cał± m±k±. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszcz±, ci±gle mieszaj±c, dodajemy mleko z m±k±. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło ma być w temperaturze pokojowej, bo ucieramy je na puszyst± masę (najlepiej w malakserze). Następnie dodajemy do niego budyń i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita. Polewa: W garnuszku na ¶rednim ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy przez dwie minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy masę budyniow± na dwie czę¶ci. Ciasto układamy w kolejno¶ci: najpierw blat kakaowy, na nim rozprowadzona połowa masy budyniowej, następnie biszkopt, na nim druga połowa masy budyniowej, na to drugi blat kakaowy. Rozprowadzamy na cie¶cie polewę i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi. SprawdĽcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy szkolenie z zamówień publicznych w atrakcyjnych cenach. |
Jogurtowy placek ze ¶liwkami
Składniki: ok. 800 g ¶liwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki m±ki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru waniliowego Masło roztopić i przestudzić. Masło przez chwilę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sod± oczyszczon±. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na ni± ciasto i wyłożyć ¶liwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, który można wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Zacny jegomo¶ciu na stronę żwawo wchodĽ Wierzaj nam bo ceny jakowy¶ niskie na waszmo¶ć czekaj±. |
ciasto marchewkowe
Składniki: 2/3 szklanki m±ki pszennej pół szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goĽdzików 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, ods±czonych ananasów (z puszki lub ¶wieżych) 1 szklanka startej na ¶rednich oczkach marchewki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: m±kę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Poł±czyć zawarto¶ć obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżk±. Formę o ¶rednicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175?C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyj±ć i wystudzić na kratce. Krem z serka philadelphia: 300 g serka philadelphia 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Wszystkie składniki umie¶cić w mikserze i utrzeć na gładk± masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połow± kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego :-). Zerknij na bloga http://odmienswojemieszanie.bloog.pl/ - ciekawy styl i warte uwagi posty. |
Ciasto marchewkowe 'Carrot cake' - składniki:
3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g m±ki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegor±ce) 70 g drobno posiekanych orzechów (dowolnie - polecam włoskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy: kardamon i cynamon (dosypać od serca:)) Polewa: rozpuszczona tabliczka białej czekolady Ciasto marchewkowe 'Carrot cake' - sposób przygotowania: Utrzeć marchewki i ods±czyć od nich sok. Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejno¶ci i dobrze wszystko wymieszać. Wylać do formy i włożyć do nagrzanego już piekarnika (180-200 stopni). Piec około 60 min. Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polewamy je czekolad±... Mniaaaam! Smacznego! :) Jak szukacie informacji to zapraszam https://turystycznapiosenka.wordpress.com/, to mój blog! |
ciasto marchewkowe
Składniki: 2/3 szklanki m±ki pszennej pół szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goĽdzików 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych, ods±czonych ananasów (z puszki lub ¶wieżych) 1 szklanka startej na ¶rednich oczkach marchewki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: m±kę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Poł±czyć zawarto¶ć obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżk±. Formę o ¶rednicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175?C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyj±ć i wystudzić na kratce. Krem z serka philadelphia: 300 g serka philadelphia 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Wszystkie składniki umie¶cić w mikserze i utrzeć na gładk± masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połow± kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego :-). Sprawdzisz mojego nowego bloga http://telefonwsieci.bloog.pl/ ? Czekam na komentarze. |
fale dunaju
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40cm): 6 jajek 1? szklanki cukru drobnego kryształu 2? szklanki m±ki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju ? szklanki kwa¶nej ¶mietany 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki kwa¶nej ¶mietany ok. 600 g wi¶ni + 1 łyżka m±ki pszennej * Składniki masy budyniowej: ? l mleka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy bez cukru na ? l mleka 1 żółtko 1 łyżka m±ki pszennej 1 kostka masła (200 g) Składniki polewy: 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g) 5 łyżek mleka 2 łyżki wcze¶niej zrobionej masy budyniowej Wykonanie ciasta: Białka ubjamy ze szczypt± soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek stale miksuj±c na ¶rednich lub małych obrotach robotem ręcznym. Wlewamy porcjami olej, a następnie ¶mietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. M±kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucieraj±c, nie za długo, tylko do poł±czenia się składników. Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej czę¶ci wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy ¶mietanę mieszamy do poł±czenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy wcze¶niej przygotowane, wydrelowane i oprószone m±k± wi¶nie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wył±czamy ogrzewanie i trzymamy ciasto 5 - 10 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. * Wi¶nie płuczemy, drylujemy i odkładamy na tacce wy¶cielonej papierowym ręcznikiem do osi±knięcia z wody i soku. Tuż przed ułożeniem na cie¶cie delikatnie oprószamy za pomoc± sitka m±k± pszenn±, aby zapobiec opadaniu na dno. Wykonanie masy budyniowej: Budyń mieszamy z m±k± pszenn± i miksujemy z ? szklanki mleka, dajemy 1 żółtko, miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, rozpuszczamy cukier, wlewamy zawiesinę budyniow± stale mieszaj±c, gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny m±ki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywk±. Masło ucieramy do biało¶ci, na puch. Dajemy porcjami przestudzony budyń i stale mieszamy w jedn± stronę pałk± lub duż± łyżk± (robię to ręcznie, gdyż mam wówczas pewno¶ć, że otrzymam jednolity krem, nierozwarstwiony). Ewentualnie odkładamy 2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostał± dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce. Wykonanie polewy: Połaman± na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszaj±c. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ci±gu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy ewentualnie odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie do polewy masy budyniowej sprawia, że łatwiej wykonać jest fale). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto i wykonujemy esy floresy lub fale za pomoc± widelca lub z±bkowanej szpatułki do dekoracji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. ¦wiat moimi oczami na blogu http://mariuszj.blog.se/. Zapraszam. |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 01:28. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.