![]() |
Gotujecie na parze?
Gotujecie na parze?
I czy jeśli tak, to czy obserwujecie że faktycznie ten sposób jest o wiele zdrowszy niż tradycyjne gotowanie? |
No ba, oczywiście.
Od zawsze gotuję na parze kasze gryczaną i warzywa - tak dla przykładu, ale to już mam wyniesione z domu rodzinnego. Po prostu są zdrowe i bardzo smaczne. A co do sprzętu, to różne są, fajne urządzenie do gotowania na parze ma np. Philips - to się nazywa w zasadzie multicooker, i tam jest opcja i parowego gotowania i normalnego, więc takie 2 w 1. |
Pierś z kurczaka na parze
filet z piersi kurczaka (dla 2-4 osób spokojnie wystarczy kilogram) papryka (dwie duże sztuki) pomidorki koktajlowe (10 sztuk) pęczek natki z pietruszki pieprz, sól (i ewentualnie ulubiona mieszanka przypraw do mięsa) Przygotowanie na parze: Filety z piersi kurczaka kroimy w paski, solimy, dodajemy pieprzu i ewentualnie naszej ulubionej przyprawy do mięsa (ja użyłem „sklepowej” mieszanki do Cevapcici). Paprykę również kroimy na paski (wielkość w zasadzie obojętna). Nożem traktujemy również pomidorki koktajlowe (te polecam wbrew temu, co na zdjęciu pokroić w ćwiartki). Paprykę i kurczaka ładujemy do garnka do gotowania na parze. Całość gotujemy około 20 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć i wytwarzać wystarczającą ilość pary. W między czasie siekamy natkę z pietruszki i gotujemy na przykład kaszę gryczaną. Kurczaka na parze po ugotowaniu rozkładamy na talerze, dodajemy pokrojone pomidorki, posypujemy z wierzchu posiekaną natką z pietruszki i serwujemy z przygotowaną wcześniej kaszą gryczaną (lub ryżem jak ktoś woli). |
Ja gotuje łososia z warzywami. Pycha :)
|
Gotowanie na parze.
Gotuje na parze niemal codziennie. Początkowo gotowałam w specjalnym garnku na gazie ale teraz już posiadam parowar i jestem nim zachwycona. Jest to zwykły parowar Clatronic z 2 poziomami. Gotuje warzywa, mięsko, ryż i kaszę. Nawet zdarza mi się podgrzewać córce pierogi lub kotlety z dnia poprzedniego.
|
Nie smakuje mi.
Miałam epizod gotowania na parze i czasem jeszcze gotuje, ale ogólnie rzecz ujmując nie smakuje mi, brakuje mi w tym soli i przypraw. Ja korzystam z parowaru i najbardziej mi się w tym podoba to, że w jednym czasie wszystkie składniki obiadu same się robią. Jedyny mankament to niestety ten brak smaku.
|
Dla siebie i dziecka.
Gotuje w parowarze dla siebie i dziecka. Zazwyczaj warzywka do obiadu lub ryż. Gotuje też warzywa w mundurkach do sałatek jarzynowych. Raz ugotowałam rybę ale się rozpadła i była niesmaczna. Mam parowar z wypasionymi funkcjami ale prawdę mówiąc z nich nie korzystam.
|
Tak!!!!!!!!!!!
Tak, tak i jeszcze raz tak. Myślę, że dla osoby, która chce dbać o swoje zdrowie parowar to podstawowy sprzęt w wyposażeniu kuchni. Na parze gotuje wszystko: ziemniaki, ryż, rybę, mięso, mieszanki warzywne. Jak synek był mały to gotowałam mu warzywka a potem blendowałam.
|
Teoretycznie gotowanie na parze przebija każdą inną formę, bo to takie zdrowe, niskokaloryczne i same wiecie. Ja osobiście uważam, że na parze to można robić buchty drożdżowe, albo coś tego typu, ale tak na codzień, do obiadu- niesmaczne to jest.:cool:
|
Chciałbym gotować na parzę ale tego nie robię bo mój chłop tego nie lubi :( On woli zawsze bardziej na tłusto i takiej formy jedzenia to on zbytnio nie akceptuję. Chyba w końcu będę się musiała zbuntować i postawić na swoim. W końcu ja gotuję obiady a nie on ;)
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 04:06. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.