![]() |
Przepis na lasagne
Chciałam popisać się przed teściową umiejętnościami kucharskimi i wymyślałam, że zrobię lasagne. Problem tylko w tym, że przepis, który miałam sprawdzony zaginął gdzieś w akcji. Ratujcie!
|
Mówisz - masz
|
Dzięki Maris:) Już w sobotę będę mogła sprawdzić...czy teściowa przeżyje :D ;) hehehheeh
|
Możesz zaryzykować i układać suche płaty makaronu, tylko sosu musi być wtedy sporo (makaron ma się w nim ugotować). Ale jeżeli teściowa ma "państwowe" zęby, to może lepiej nie ryzykuj... :))
|
Po 35-40 minutach w piekarniku makaron zawsze będzie całkiem miękki, także bez gotowania (ja nigdy nie gotuję). No chyba, że zapomni się blachę posmarować olejem, to wtedy różnie może być;)
|
A ja zawsze go lekko podgotowuję. Choć nie powinno się.
|
No ja nie podgotowałam i miałam makaron twardy jak nie wiem i moje umiejętności kucharskie zamiast sie podwyższyć to spadły o jeden stopień mimo że drugi raz jak będę ją robić to makaron podgotuję na pewno.
|
Przepis
Składniki: 200 g makaronu lasagne (ze sklepu) 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2-4 ząbki czosnku 2 cebule 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki 100 g oliwy z oliwek 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji) kilka pomidorów do dekoracji sól suszone oregano i tymianek bazylia świeża lub suszona Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. ______________________________________ Zobacz mieszkania Wejherowo! |
Makaron można wcześniej zamoczyć we wrzątku, to szybciej zmięknie
|
Marzycielkazostendy - ja tak zawsze robię, wtedy lasagne jest szybciej gotowa i nie muszę się obawiać, że makaron będzie zbyt al dente ;D.
PS. Czy Twój nick został zainspirowany opowiadaniami Schmitta? |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:20. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.