Stir-fry z kurczakiem, brokułami i kukurydzą 
 
Składniki, 2 porcje: 
 
•	75 g makaronu gryczanego soba 
•	ok. 8 różyczek brokuła 
•	kukurydza cukrowa (lub mała puszka 140 g konserwowej)  
•	130 g filetu z kurczaka 
•	biały pieprz 
•	1 ząbek czosnku, starty 
•	2 cm korzenia imbiru, starte 
•	1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)  
•	1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 
•	2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki 
•	świeża kolendra (i opcjonalnie świeże chili) do posypania 
 
 
 
 
 
Sos hoisin: 
 
•	4 (60 ml) łyżki sosu sojowego  
•	4 (60 ml) łyżki wody 
•	1 płaska łyżka masła orzechowego  
•	1 łyżka brązowego cukru  
•	sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego 
•	3 łyżeczki oleju sezamowego  
•	szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne 
 
 
Przygotowanie: 
Ugotować kukurydzę (8 min), brokuły (3 min), oraz makaron soba (5 min). Filety z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać. 
Sos hoisin: wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas energicznie mieszając (najlepiej za pomocą rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity. 
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka (ok. 4 min), pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy obkrojone z kolby oraz brokuły, chwilę podsmażyć. Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną dymką lub szczypiorkiem posypując świeżą kolendrą i opcjonalnie chili 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |