| 
				  
 Przepis na zupa z soczewicy czerwonej
 
 Składniki przepisu na zupa z soczewicy
 
 400 czerwonej soczewicy łuskanej
 3 cebule
 4 łyżki oliwy
 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów z zalewą lub 500 ml soku pomidorowego gęstego
 4 ząbki czosnku
 2 łyżeczki soli
 2 litry wody lub bulionu warzywnego
 1-2 łyżeczka ostrej papryki
 2 łyżeczki mieszanki curry, garam masala, tandari masala lub shoarma
 opcjonalnie 1 szklanka mleka kokosowego
 kiełki i śmietana przybrania (może być mleko kokosowe)
 bułki opiekane do podania
 
 
 Przygotowanie przepisu zupa z soczewicy
 
 1. Cebulę obierać, pokroić w kostkę.
 2. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie postąpić z czosnkiem.
 3. W garnku teflonowym lub żeliwnym podsmażyć na oliwie cebulę, dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
 4. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę w ilości około 2 litrów.
 5. Zupa z soczewicy musi się gotować około 20 minut, ponieważ łuskana czerwona soczewica łatwo się rozpada i jeśli dłużej będzie się gotować, to wstanie krem z soczewicy. Doprawiam mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności.
 6. Zupę podawać z kleksem śmietany, kiełkami i podsmażonymi bułkami.
 
			
			
			
			
				  |