| 
				  
 zupa z botwinki
 Składniki
 
 pęczek botwinki z malutkimi buraczkami
 2 ziemniaki
 4 jajka ugotowane na twardo (jedno na osobę)
 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
 łyżka masła
 2 łyżki oleju
 sól, pieprz
 szczypta cukru
 sok z połowy cytryny
 1 l bulionu warzywnego
 Posiekane: natka pietruszki, koperek
 
 Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki.
 Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Skropić sokiem z cytryny.
 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki.
 Całość zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą, lekko posolić, gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełniać wywar gorącą wodą.
 Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy, wlać do zupy, dobrze roztrzepać, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić szczyptę cukru. Odstawić z ognia, wrzucić zieleninę.
 Jajka dodaje się, pokrojone w drobną kostkę, dopiero po rozlaniu zupy, na poszczególne talerze (licząc po 1 jajku na talerz).
 
			
			
			
			
				  |