| 
 zupa z kabaczka
 Składniki:
 - 2 średniej wielkości kabaczki
 - 2 marchewki
 - 1 cebula
 - sól, pieprz
 - 1,5 l bulionu warzywnego
 - puszka groszku
 - chleb tostowy do przygotowania grzanek + trochę masła
 - oliwa
 - koperek
 
 Cebulę siekamy, kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
 Marchewki również obieramy i kroimy.
 W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy kabaczki i marchew. Smażymy wszystko kilka minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
 Całość blendujemy, dodajemy odsączony groszek, doprawiamy.
 Gotujemy jeszcze kilka minut.
 W międzyczasie z chleba tostowego przygotowujemy grzanki.
 Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na maśle aż się zrumieni.
 
 Zupę podajemy zabieloną śmietaną i posypaną grzankami.
 |