kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

Wróć   Klub > DOM > Ogólny
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Stary Wczoraj, 21:45
EchoSphere EchoSphere is offline
Junior Member

Domyślnie Pracodawca zalega z wypłatą – co robić?

Cześć, mam pytanie do osób, które ogarniały kiedyś podobny temat. Pracuję w małej firmie i od kilku miesięcy robi się coraz bardziej nerwowo. Najpierw wypłata była opóźniona o kilka dni, potem o dwa tygodnie, a teraz minął już prawie miesiąc, a pieniędzy dalej brak. Szef twierdzi, że „to chwilowe”, ale jakoś nie widzę, żeby sytuacja się poprawiała. Moi znajomi mówią, że powinienem coś z tym zrobić, ale ja nigdy nie wchodziłem w konflikty z pracodawcą i szczerze mówiąc, mam obawy. Może ktoś miał podobne doświadczenie? Jak wygląda zgłaszanie takich rzeczy? Czy od razu trzeba lecieć do prawnika, czy da się to ogarnąć inaczej? Zaczynam się martwić, bo rachunki same się nie opłacą, a człowiek też nie chce robić w firmie „dram”. Jakieś rady, wskazówki albo własne historie?
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 21:57
Mingrates28 Mingrates28 is offline
Junior Member

Domyślnie

To, co opisujesz, brzmi dokładnie jak moja sytuacja sprzed roku. Najpierw drobne opóźnienia, potem tłumaczenia, że „wszystko wróci do normy”, a ostatecznie zaległości rosły jak śnieżna kula. Z mojego doświadczenia: im dłużej się czeka, tym gorzej. Pracodawca ma obowiązek wypłacać wynagrodzenie w terminie i to nie jest kwestia „dobrej woli”, tylko prawa pracy. Ja w pewnym momencie poszedłem po poradę tutaj https://prawnik-pl.com i to była najlepsza decyzja. Dostałem jasną instrukcję, jakie mam kroki prawne, jakie pisma można przygotować i jak zabezpieczyć swoje interesy, żeby nie być potem z niczym. Co najlepsze, sama świadomość, że mam prawnika „po swojej stronie”, dodała mi odwagi. Po interwencji formalnej wypłaty nagle „cudem” się znalazły. Naprawdę polecam zasięgnąć profesjonalnej pomocy, bo inaczej pracodawcy myślą, że mogą wszystko.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 22:03
EchoSphere EchoSphere is offline
Junior Member

Domyślnie

Dzięki! Chyba rzeczywiście czas coś z tym zrobić.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady pisania postów