![]()  | 
  ||
| Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ||
  | 
|||
		
			
  | 	
	
	
		
		|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Blogi | Galerie | Użytkownicy | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane | 
![]()  | 
	
	
| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek | Wygląd | 
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Da się zrobić jakieś dobre naleśniki dla osób uczulonych na jajka, gluten i laktozę? 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Może znacie jakieś fajne przepisy?  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Gdzieś coś czytałam, ale prawdę mówiąc sama to ja nie wiem. Ja zawsze zamawiam jedzenie do pracy stąd: http://hurryupshrimp.pl/sama nigdy nie mam czasu gotować. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Coś tam na pewno da się wymyślić.  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Od czego masz google? ![]() Tutaj https://hintigo.pl/artykul/przepis-n...a-lub-glutenu/ może na początek sobie poczytaj. Wydaje mi się, że warto będzie wypróbować parę takich przepisów, żeby ocenić, które są najlepsze.  | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Oj wszystko zależy od tego właśnie czy mamy czas gotować, czasami to właśnie nie jest kwestia umiejętności. Ja do pracy często ogólnie jedzenie zamawiam z Margaret z Wrocławia. Jest  bardzo fajne. Świeże i smaczne. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Wystarczy unikać składników, na które jesteś uczulona. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Ja ostatnio robiłam naleśniki bez jajek i mleka, tylko z dodatkiem wody i napoju roślinnego, a zamiast mąki pszennej używałam jaglanej i kokosowej (trzeba tylko pamiętać, że akurat kokosowa wchłania zacznie więcej płynów, dlatego najlepiej ciasto zostawić na jakiś czas nawet i godzinkę, żeby się związało i po tym czasie ewentualnie dolać wody lub napoju/mleka roślinnego. Mimo tych zamienników ciasto wyszło smaczne i można było je jeść bez dodatków, przynajmniej mi tak smakowały, narzeczony jadł z dżemem i białym serem  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	![]()  | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Pewnie że się da, ale mają inny smak 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#8  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Odnośnie do glutenu, to może wy powiecie mi, jakie są celiakia objawy? Ile osób tyle opinii. Jedni twierdzą, że celiakia to przede wszystkim ból brzucha po zjedzeniu produktów z glutenem, inni że celiakia może doprowadzić także do depresji, a jeszcze gdzie indziej słyszałam, że celiakia to także brak objawów. Jak jest naprawdę? 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#9  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Owszem, że można zrobić naleśniki dla osób, które są na gluten uczulone! Wystarczy tutaj https://www.jarmarknatury.pl/ kupić stosowne produkty niezawierające tego składnika i do dzieła. Co do jajek, to są różne substytuty dostępne w specjalistycznych sklepach, więc śmiało możecie próbować. Jak dla mnie może się to udać. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#10  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Do naleśników zdecydowanie powidła! Teraz na stronie https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe znalazłam bardzo fajny smak i fajny produkt, więc koniecznie muszę spróbować, jak smakują. Mam nadzieję, że znajdę je gdzieś w sklepach w pobliżu i mam też nadzieję, że będą smakiem przypominały te babcine powidła. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |