kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub > DOM > Kuchnia
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
  #51  
Stary 22-03-2015, 15:41
eliza104 eliza104 is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2014
Posty: 1 370
Domyślnie

Podacie jakieś swoje sprawdzone przepisy na mazurka? Mam zamiar się z nim zmierzyć po raz pierwszy w tym roku.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #52  
Stary 22-03-2015, 21:53
krystynka1814 krystynka1814 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 11
Domyślnie

Tiramisu sernik na zimno




Składniki:

Spód:
• 100 g podłużnych biszkoptów
• 150 ml mocnej zaparzonej kawy, ostudzonej
• 4 łyżki likieru amaretto (lub 3 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego)
• 50 g ciemnej czekolady
• 2 łyżki kakao
Masa:
• 4 żółtka + 1 całe jajko (ogrzane w temp. pokojowej)
• 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
• 500 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 g zmielonego twarogu sernikowego
• 2 łyżki stołowe żelatyny
• 3 łyżki wody + ok. 1/3 szklanki mleka

Do dekoracji: kakao oraz np. świeże truskawki


Przygotowanie:
Spód: Przygotować szczelną tortownicę o średnicy ok. 23 - 24 cm z odpinaną obręczą. Biszkopty maczać w mieszance ostudzonej kawy i likieru amaretto, układać na dnie tortownicy, jeśli pozostanie nam kawy wówczas skropić nią biszkopty. Posypać tartą czekoladą a następnie kakao (przez sitko). Przed wyłożeniem masy spód ma być ostudzony.
Masa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić na około 10 minut do namoczenia. Następnie dodać do niej gorące mleko i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby trochę podgrzać, ale nie zagotowując. Następnie ostudzić.
Żółtka i całe jajko ubić z 1/2 szklanki cukru pudru na puszystą masę. Do drugiej miski włożyć mascarpone, wlać kremówkę, dodać resztę cukru pudru i ubić na gęsty krem, dodać twaróg sernikowy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać z ubitymi żółtkami a następnie z żelatyną, najlepiej zrobić to w sposób podany poniżej:
Masę serową umieścić w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody) i podgrzewać delikatnie mieszając masę. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny za każdym razem mieszając, w końcu wlać żelatynę do masy i mieszać aż się równomiernie rozprowadzi. Gdyby rozbiły się grudki, należy masę dalej podgrzewać delikatnie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Masę wyłożyć na spod z biszkoptów (najlepiej za pomocą łyżki stołowej lub łyżki wazowej, aby nie naruszyć spodu). Wstawić do lodówki do zastygnięcia na około minimum 3 godziny.
Przed podaniem posypać kakao przez sitko i udekorować truskawkam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #53  
Stary 29-03-2015, 17:55
saharra saharra is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

jabłecznik

Składniki:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 jajka
200g cukru
250g oleju roślinnego np. rzepakowego
250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
2

Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #54  
Stary 19-05-2015, 15:21
Paulisss Paulisss is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 2 221
Domyślnie

Hej ja ostatnio szukam ciekawy, nowych przepisów na desery,ciasta i znalazłam bardzo fajny blog, a chodzi mi o tę stronę http://e-torty.pl/blog/2015/05/13/mi...zas-slodkosci/ . Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów i ja właśnie skorzystałam już z kilku. Wszystko jest proste do zrobienia, więc każda z Was sobie poradzi
Odpowiedź z Cytowaniem
  #55  
Stary 19-05-2015, 15:28
kursantka kursantka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 8
Domyślnie

Jak ja chcę zjeść jakieś ciasto to zazwyczaj idę do piekarni i wtedy wybieram sobie jakieś ciasto dobre. Po prostu wtedy to jest lepsze dla mnie rozwiązanie bo nie tracę czasu na całe te pieczenie ciasta. Ja lubię takie ciasta co zazwyczaj przygotowanie ich zajmuję bardzo dużo czasu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #56  
Stary 12-06-2015, 00:48
malena85 malena85 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 10
Domyślnie

Ciasto malinowe z kremem na bieluchach

biszkopt:
8 żółtek
130 g cukru
200 g masła lub margaryny(np Kasia)
cukier waniliowy
270 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa malinowa:
2 galaretki malinowe
300 g malin mrożonych (świeże nie)
beza:
8 białek
330 g cukru pudru
60 g płatków migdałowych
krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 fixy do śmietany
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 serki Bieluch
płatki migdałowe

Zrobić biszkopt: utrzeć na puch masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać ją do masy. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Blachę (33x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta rozsmarować na papierze.
Zrobić beze: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Połowę bezy wylać na ciasto w formie.
Z druga połową ciasta i bezy postąpić tak samo. Na wierzch tej bezy wysypać płatki migdałowe.
Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 20-30 minut. Gdy się upieką wyjąć i poczekać aż ostygną. Ostrożnie zdjąć papier ze spodów. Ciasto z bezą bez migdałów ponownie włożyć do formy.
Masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia, następnie wsypać zamrożone maliny, wymieszać, gdy galaretka zacznie się ścinać wylać całość na ciasto w formie.
Zrobić krem. Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch, wszystko dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na masę malinową. Przykryć drugim ciastem z bezą i płatkami. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut. I najlepiej tam je przechowywać. Jest dobre nawet przez 3 dni.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #57  
Stary 15-06-2015, 21:36
przemo55 przemo55 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2015
Posty: 5
Domyślnie

ciasto z truskawkami

Składniki:

100 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
cukier perłowy do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Posypać cukrem perłowym i podawać.

Smacznego :-).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #58  
Stary 17-06-2015, 23:55
poludnica poludnica is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 10
Domyślnie

CIASTO BANANOWE - składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
25 dag mąki pszennej
22 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
szczypta soli
do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
CIASTO BANANOWE - sposób przygotowania: Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #59  
Stary 18-06-2015, 00:11
bunga bunga is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 11
Domyślnie

ciasto ze szpinakiem

Do przygotowania deseru niezbędne będą:

450 g mrożonego siekanego szpinaku
3 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
granat
Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i drobno posiekać. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do formy. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić
Odpowiedź z Cytowaniem
  #60  
Stary 18-06-2015, 18:50
kolakina kolakina is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2015
Posty: 8
Domyślnie

Cytrynowe słodkie bułeczki
Składniki

CIASTO:
34,5 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka soli
opakowanie drożdży instant (2 i 1/4 łyżeczki)
1/4 szklanki mleka
3 łyżki masła
jajko
NADZIENIE:
15 dag cukru
skórka otarta z 2 cytryn
nasiona z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
6 dag miękkiego masła
POMADA:
10 dag białego sera
10 dag cukru
sok z 2cytryn
skórki z cytryny do dekoracji
Ciasto: 1/2 filiżanki mąki odkładamy, resztę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Mleko podgrzewamy z 1/2 szklanki wody i masłem, dolewamy do mieszaniny mąki, łączymy. Dodajemy jajko i tyle odłożonej mąki, aby powstało miękkie ciasto. Będzie gotowe, gdy zacznie lekko odchodzić od ścian miski. Na powierzchni podsypanej mąką zagniatamy ciasto 3–4 min. Wkładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy na 10 min.

Nadzienie: cukier mieszamy ze skórką z cytryny i wanilią, aż uzyskamy piaszczystą konsystencję. Na powierzchni lekko podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na 35 x 20 cm prostokąt. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy mieszaniną cukru, skórki cytrynowej i wanilii. Ciasto zwijamy ciasno w rulon. Tniemy na jednakowe kawałki i układamy luźno obok siebie w natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o śr. 26 cm. Posypujemy dodatkową skórką otartą z cytryny. Luźno przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60–90 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C, po czym wyłączamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aż podwoją swoją objętość. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temp. 190°C. Pieczemy 25–30 min, aż lekko się zrumienią. Po 15 min pieczenia przykrywamy bułeczki folią aluminiową, aby zbytnio nie zbrązowiały.

Pomadę przygotowujemy tuż przed podaniem: ser miksujemy na średnich obrotach, aż będzie gładki. Dodajemy cukier i sok z cytryny, miksujemy, aż powstanie gładki krem. Ciepłe bułeczki smarujemy serową pomadą i posypujemy dodatkową skórką z cytryny. Podajemy najlepiej w dniu pieczenia
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 22:10.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.