kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub > DOM > Kuchnia
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
  #11  
Stary 27-01-2015, 23:16
berada55 berada55 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 10
Domyślnie

zupa pomidorowa
Składniki
-300 g żeberek
-1 mały sloiczek koncentratu pomidorowego
-1 szkl ryżu
-3 marchewki
-1 pora
-seler
-1 mała cebulka
-pietruszka korzeń
-pietruszka nać
-mała śmietana 18 %
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-doskonałym dodatkiem jest również liść lubczyku

Etapy przygotowania

Do garnka włożyć żeberka, pokrojoną marchew i pietruszke oraz seler.Całość zalać zimna wodą ,dodać ziele angielskie.Całość gotujemy ok 30 min po tym czasie dodajemy opłukany ryż ,wszystko mieszamy i dalej gotujemy. Cebulkę obrac odkroic końcówki,opiec na palniku ,dodac do wywaru wraz z porą.Chwilkę gotujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i posiekaną nać pietruszki. Śmietanę łączymy z 4 łyż gorącego wywaru (żeby śmietana sie nie zwarzyła),mieszamy i całość dodajemy do zupy energicznie mieszając .Gotową zupe podajemy w głębokich talerzach lub w miseczkach .
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Stary 30-01-2015, 22:10
arturo900 arturo900 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 11
Domyślnie

makaron z białym serem
Składniki

opakowanie makaronu ( u mnie Strozzapreti 250g)
kostka sera białego ( u mnie półtłusty 250g)
2 łyżki śmietany ( 22%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
sól do posolenia makaronu
Sposób przygotowania
1.
Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu - al dente, następnie odcedzamy. Pozostawiamy w tym samym garnku na małym ogniu dodajemy śmietanę cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Na koniec dodajemy "krusząc" ser biały, ponownie mieszamy, gdy składniki się połączą podajemy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Stary 31-01-2015, 23:55
ultralaveta2273 ultralaveta2273 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 10
Domyślnie

amerykańskie naleśniki
Składniki
225g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 duże jajka , roztrzepane
30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
300ml mleka
masło do smażenia
Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.

Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy ,na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.

Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Stary 05-02-2015, 18:00
ernest33 ernest33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

Kotlety mielone Magdy Gessler Drukuj

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
cebule 2
jajka 2
kajzerka 1
masło 50 g
sól i pieprz do smaku
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?
Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Stary 06-02-2015, 08:11
jasimnka jasimnka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 11
Domyślnie

Żeberka duszone w pieczarkach - składniki:

1 kg żeberek
2 cebule
0.5 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy
mąka do oprószenia
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
majeranek
sos myśliwski

Żeberka duszone w pieczarkach - sposób przygotowania: Oczyszczone żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką i obsmażyć w rondlu aż się ze ozłocą. Ostudzić i wyjąć. Cebulę pokroić w piórka, oczyścić pieczarki i pokroić na połówki i usmażyć na tłuszczu pozostałym po żeberkach. Dodać posiekany czosnek. Dodać musztardę i przyprawy a następnie zalać sosem myśliwskim i dusić ok 30 minut. Smacznego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Stary 09-02-2015, 17:56
Karina2445 Karina2445 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 11
Domyślnie

zrób tak jak ja:
pokrój 1 cebulę w kostkę, wrzuć ją na patelnię, żeby się podgrzała (przy krojeniu żuj gumę - nie będą Cię szczypać oczy), 2 piersi s kurczaka ubij tak, żeby były o połowę cieńsze i pokrój w kostkę (jeden kawałek jak jeden kęs), wrzuć na patelnię. poczekaj, aż cała zrobi się biała i nie będzie biała w środku.
kiedy zrobisz już pierś z cebulą, wlej tam pół szklanki wody i przez ok. 5-10 minut przykryj ją pokrywką. na to wlej 200 ml śmietany i dodaj dużo koperku - suchego albo świeżego. do tego ziemniaki albo ryż, bądź makaron - do wyboru. pyszne.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Stary 09-02-2015, 23:49
estera33 estera33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - składniki:
1/2 kg karkówki
2 piersi z kurczaka
mała dynia piżmowa (tak naprawdę połowa)
mała cukinia
bakłażan
jabłko
marchew
papryka
pomidor
buraczek czerwony
ziemniaki (dwa średnie)
czosnek - 2 ząbki
jedna duża cebula
gałązka świeżego tymianku (spora)
łyżka przyprawy ras el hanout (kiedyś sam zrobiłem taką mieszankę sugerując się wskazówkami Jamiego Olivera)
sól i pieprz
olej słonecznikowy
DANIE WZOROWANE NA MACEDOŃSKIEJ TURLITAVA - sposób przygotowania: Mięso pokroiłem w duże kawałki (1,5 do 2 cm), w misce wymieszałem z połową przyprawy ras el hanout, solą i pieprzem najpierw karkówkę, Potem osobno też pokrojonego na duże kawałki kurczaka. Osobno każdy rodzaj mięsa obsmażyłem na patelni, potem wymieszałem razem W naczyniu glinianym. Na mięso położyłem resztę wymieszanych składników (warzywa) pokrojonych w grubą kostkę, gałązkę tymianku, posoliłem i popieprzyłem oraz polałem oliwą. Na wierzchu całość przykryłem folią aluminiową (nie musi być szczelnie) i włożyłem do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 3 godziny. W połowie pieczenia polałem całość wodą ok. 1 szklanki, w tym monecie wszystko dokładnie wymieszałem. Po trzech godzinach danie gotowe. Warzywa wszystkie były surowe, a naczynie ma wymiary średnica 30 cm i wysokość 10 cm.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Stary 10-02-2015, 18:02
gosiak.8782 gosiak.8782 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 13
Domyślnie

Placek po węgiersku - przepis

Składniki na placka :
- 6 ziemniaków
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- łyżka przyprawy, typu Jarzynka

Wykonanie:
Wcześniej obrane i umyte ziemniaki ucieramy, odsączamy wodę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek lub też wszystko traktujemy maszynką do mielenia mięsa. Wbijamy jajka dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy.

Składniki na sos:
- ok 40 – 50 dkg szynki wieprzowej
- sól, pieprz
- 2 – 3 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – mielonej
- łyżeczka papryki czerwonej – ostrej
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- mała cebula
- papryka czerwona i zielona
- szklanka wody
- 2 – 3 łyżki oleju

Wykonanie:
Mięso należy umyć i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku i musztardą wszystko dokładnie wymieszać by kawałki mięsa połączyły się z przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Połówki papryki umyć i pokroić w krótkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso smażyć do uzyskania koloru brązowego po tym zebrać mięso i wrzucić do rondelka z zagrzaną wcześniej wodą. Mięso pozostawiamy na malutkim gazie żeby ładnie nam zmiękło przykrywając rondelek pokrywką tym czasem zajmujemy się resztą.

Cebulę i papryki należy zeszklić, po czym wrzucić do duszonego mięsa.

Mięso dusimy około 30 min, oczywiście co jakiś czas mieszając nasz sos i kosztując czy aby nie trzeba dodać jakiś przypraw.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Stary 10-02-2015, 20:00
Onecassy95 Onecassy95 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 12
Domyślnie

Kurczak w ryżu
Składniki:
REKLAMA

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Stary 11-02-2015, 15:56
majuÓnia majuÓnia is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą

2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
pęczek szczypiorku
majeranek, tymianek
1 łyżka masła
3 łyżeczki mąki
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany



Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy osączoną kukurydzę, majeranek i tymianek do smaku oraz pokrojony szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka - dzięki temu, kurczak będzie bardziej delikatniejszy. Trzy łyżeczki mąki wsypujemy do jogurtu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:13.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.