![]() |
![]() |
|
Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ![]() |
|
#11
|
|||
|
|||
![]() zupa meksykańska
Składniki mięso mielone 700 gram Lubię Nie lubię kukurydza 1 puszka Lubię Nie lubię biała fasola 1 puszka Lubię Nie lubię cebula biała 1 sztuka Lubię Nie lubię pomidory w puszce 1 puszka Lubię Nie lubię sól do smaku Lubię Nie lubię pieprz do smaku Lubię Nie lubię majeranek do smaku Lubię Nie lubię koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki Lubię Nie lubię cukier 1 łyżeczka Lubię Nie lubię fasola 1 puszka Lubię Nie lubię papryka czerwona 2 sztuki Lubię Nie lubię papryka ostra mielona 1 łyżeczka Sposób przygotowania W garnku umieszczamy kukurydzę i fasole(razem z zalewą z puszki). Dodajemy wody tak, by przykryła zawartość. Wstawiamy na mały ogień. Na patelni smażymy mięso, potem cebulę pokrojoną w piórka. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Gotujemy ok 20 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę podgotowujemy. |
#12
|
|||
|
|||
![]() krem ze szparagów
Składniki na 2 porcje: - 1 pęczek białych szparagów albo słoiczek szparagów w zalewie - 400 ml bulionu - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka mąki - 2 łyżki śmietanki - cukier - sól - pieprz Sposób wykonania: 1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz ze skórki, odetnij główki. Łodygi wrzuć na posolony i posłodzony wrzątek, gotuj ok. 10 min. Dodaj główki, gotuj jeszcze 10 min. Szparagi z zalewy osącz, pokrój. 2. Łodygi zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito, zagotuj. Zapraw mąką przesmażoną na maśle, zagotuj, dopraw, zabiel śmietanką. Rozlej do talerzy, udekoruj główkami. |
#13
|
|||
|
|||
![]() zupa koperkowa
Składniki: 1 udko 2 marchewki 1 pietruszka 3/4 szklanki suchego ryżu 1 duży pęczek koperku 3-4 łyżki śmietany (18%) 1 listek laurowy sól 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziele angielskie W około 2 litrach wody ugotować 1 duże udko z kurczaka z dodatkiem obranej i przekrojonej na pół marchewki i pietruszki oraz ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego. Posolić. Po około 50 minutach udko wyjąć. Marchew i pietruszkę wyjąć również jeśli już jest miękka. Jeśli nie pozostawić w garnku. Do garnka wrzucić opłukany ryż i gotować przez około 10 minut. Marchewkę i pietruszkę rozdrobnić widelcem i wrzucić do garnka z ryżem. Koperek opłukać i posiekać. Dodać do garnka z zupą. Zupę gotować jeszcze kilka minut, aż ryż będzie idealnie miękki. Jeśli ryż wchłonie za dużo płynów można dodać trochę przegotowanej wody. W kubku wymieszać śmietanę z odrobiną zupy. Wlać do garnka. Zupę doprawić do smaku. |
#14
|
|||
|
|||
![]() Kremowa zupa z kalafiora
Co kupić 1 kalafior 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1/2 szklanki tartego sera grana padano sól pieprz oliwa z oliwek Jak zrobić poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min Przygotowanie Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior i ziemniaki dodajemy do bulionu. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa zmiękną). Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Do gorącej zupy dodajemy starty ser, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. |
#15
|
|||
|
|||
![]() zupa chrzanowa
składniki: ok. 300 - 500 g żeberek wędzonych ok. 300 g kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera korzeniowego, wielkości jajka 1 nieduża cebula 1 - 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 200 ml kwaśnej, wiejskiej śmietany 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 czubata łyżka suszonego majeranku 1 czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia kilka jaj ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku do smaku: sól, cukier, pieprz mielony sposób przygotowania: Żeberka i kiełbasę włożyłam do garnka. Dodałam oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalałam składniki ok. 1,5 l wody i gotowałam na niedużym ogniu 1 - 1,5 godziny. Wywar przecedziłam, żeberka obrałam, kości zje zaprzyjaźniony pies a mięso posiekałam drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyściłam dokładnie, umyłam i obrałam. Starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam. Mąkę roztrzepałam z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlałam do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4 - 5 min. gotowania dodałam chrzan, zagotowałam ponownie i doprawiłam zupę cukrem i pieprzem. Śmietanę rozrobiłam z 0,5 łyżeczki soli, zahartowałam niewielką ilością wywaru - wlałam do zupy - już nie gotowałam. Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy "wkładkę" gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu aby każdy biesiadnik mógł ją sobie zaostrzyć w/g upodobań. Można ją przechowywać 2 - 3 dni bez obawy, że skiśnie ponieważ chrzan zawiera związki bakterio- i grzybobójcze. |
#16
|
|||
|
|||
![]() Strasznie skomplikowane te zupy tu wrzucacie, a przekombinowana zupa koperkowa jest dla mnie wybaczcie nie do przyjęcia. Najlepsza jest z oczywiście świeżego koperku na rosołku, trochę vegety zagęszczona śmietaną najlepiej trzydziestką ale osiemnastka też może być z odrobiną mąki banalnie i najsmaczniej.
|
#17
|
|||
|
|||
![]() Chłodnik ogórkowy
1 litr maślanki 8 ogórków gruntowych 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 1/2-1 pęczek mięty sól pieprz Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, odstaw na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Następnie ogórki odciśnij, przełóż do garnka, wymieszaj z maślanką, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. |
#18
|
|||
|
|||
![]() krem z ogórka
Potrzebne składniki: Bulion warzywny WINIARY (2 kostki) ogórek świeży (2 sztuki) koperek (1 pęczek) ziemniaki (3 sztuki) mąka ziemniaczana (3 łyżki) śmietana (150 ml) serek topiony (1 opakowanie) Sposób przygotowania Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Usuń z nich pestki i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w drobną kostkę. Kostki bulionowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Do bulionu dodaj przygotowane warzywa, ugotuj i zmiksuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze śmietaną i zagęść zupę. Dodaj rozdrobniony serek i doprowadź do rozpuszczenia. Przed podaniem dodaj posiekany koperek. |
#19
|
|||
|
|||
![]() Chodnik klasyczny
1 litr kefiru lub maślanki 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 6 ogórków gruntowych 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku cukier sól pieprz Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. |
#20
|
|||
|
|||
![]() Wow, super przepisy tutaj wrzucacie. Moją ulubioną zupą jest ostatnio krem z ciecierzycy. Z dodatkiem ostrych przypraw jest naprawdę świetne i rozgrzewająca.
|
![]() |
|
![]() |