kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub > DOM > Kuchnia
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
  #21  
Stary 09-02-2015, 17:57
Karina2445 Karina2445 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 11
Domyślnie

Grochówka

W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć mięso na początku przepisu.

Składniki, 4 - 6 porcji:

• 2 litry wody
• 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (np. takiego)
• 4 - 5 średnie ziemniaki
• 1 średnia marchewka
• 1 mała pietruszka
• 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżeczka mąki
• 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
• 1 łyżeczka suszonego majeranku



Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić (około 1/2 - 2/3 łyżeczki).
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości (jeśli go używamy). Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (część może zacząć się rozpadać).
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować
Odpowiedź z Cytowaniem
  #22  
Stary 09-02-2015, 23:53
estera33 estera33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

krem z kapusty

400 g młodej kapusty (1/4 główki)
200 g ziemniaków (2 średnie)
100 g cebuli (1 duża)
3 szklanki bulionu warzywno-drobiowego
garść świeżego koperku lub pietruszki
Pokrój ziemniaki w niewielką kostkę, a cebulę posiekaj. Zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Po ok. 5-10 min dodaj pokrojoną kapustę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj zioła i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem. Zupę podawaj udekorowaną kleksem jogurtu lub śmietany oraz świeżym koperkiem/ pietruszką. Opcjonalnie możesz pobawić się sałatą dębolistną, tak jak zrobiłam to przy zupie z kluseczkami twarogowymi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #23  
Stary 10-02-2015, 18:01
gosiak.8782 gosiak.8782 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 13
Domyślnie

Jak ugotować zupę pomidorową? Przepis.
Składniki:

• ćwiartka kurczaka
• 2 litry wody
• 1/2 łyżeczki soli
• włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
• 500 ml domowego przecieru pomidorowego*
• 200 - 250 ml śmietany**
• szczypta zmielonego pieprzu


* jeśli mamy kupiony gotowy przecier pomidorowy lub passatę z kartonika lub butelki, dajemy go mniej (około 250 - 350 ml), gdyż taki jest bardziej intensywny niż domowy. Możemy też dodać około 90 g koncentratu pomidorowego. Ilość pomidorów najlepiej dodawać do smaku, niektóre mogą być bardziej kwaśne.

** dodajemy słodką śmietankę 30% (niweluje kwasowość pomidorów). Jeśli użyte pomidory nie są kwaśne, możemy użyć kwaśnej śmietany 18% (polecam Piątnicę).


do podania:

• ugotowany biały ryż lub makaron
• posiekana zielona pietruszka lub koperek

Przygotowanie:
Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut.
Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z ryżem lub makaronem. Porcje zupy posypywać zieloną pietruszką bądź koperkiem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #24  
Stary 11-02-2015, 22:36
Beatta Beatta is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 12
Domyślnie

ZUPA SZPINAKOWA - składniki:
450g opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku (lub pół łyżeczki suszonego granulowanego)
2 łyżki oleju
kostka bulionu warzywnego
serek topiony typu złoty ementaler (100g)
gałka muszkatołowa
pieprz
ZUPA SZPINAKOWA - sposób przygotowania: Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, szpinak (polecam te lepszej jakości - posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Krótko zmiksować, żeby rozdrobnić kawałki cebuli i serek. Podawać z grzankami. Świetna, szybka zupa dla zapracowanych.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #25  
Stary 12-02-2015, 07:55
madziak879 madziak879 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 10
Domyślnie

Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki
marchewka
kawałek selera
pietruszka
cebula
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
10 dag wędzonego boczku
80 dag ziemniaków
ząbek czosnku
1/2 l zakwasu na żur
125 ml śmietany
10 dag kiełbasy
majeranek, sól


Etapy przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.

Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.

Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.

Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.

Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żur podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #26  
Stary 12-02-2015, 19:40
Pingwin Pingwin is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 10
Domyślnie

zupa meksykańska
Składniki

mięso mielone 700 gram
Lubię Nie lubię
kukurydza 1 puszka
Lubię Nie lubię
biała fasola 1 puszka
Lubię Nie lubię
cebula biała 1 sztuka
Lubię Nie lubię
pomidory w puszce 1 puszka
Lubię Nie lubię
sól do smaku
Lubię Nie lubię
pieprz do smaku
Lubię Nie lubię
majeranek do smaku
Lubię Nie lubię
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
Lubię Nie lubię
cukier 1 łyżeczka
Lubię Nie lubię
fasola 1 puszka
Lubię Nie lubię
papryka czerwona 2 sztuki
Lubię Nie lubię
papryka ostra mielona 1 łyżeczka

Sposób przygotowania
W garnku umieszczamy kukurydzę i fasole(razem z zalewą z puszki). Dodajemy wody tak, by przykryła zawartość. Wstawiamy na mały ogień. Na patelni smażymy mięso, potem cebulę pokrojoną w piórka. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Gotujemy ok 20 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę podgotowujemy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #27  
Stary 13-02-2015, 07:52
dagma77 dagma77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 11
Domyślnie

Rosyjska soljanka
Składniki

15 dag wieprzowiny - karkówka lub łopatka
15 dag wołowiny - rostbef
0k. 5 dag wędliny - najlepiej wędzonego coś, ja daję to, co mam w lodówce
2 większe dojrzałe pomidory
2 cebule
3 większe kiszone ogórki
10 dag koncentratu pomidorowego
4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżka octu winnego
1 cytryna
pół kostki masła
olej do smażenia
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz
sos sojowy - wg uznania

Etapy przygotowania

1

Pokrój mięso w wąskie paseczki, posiekaj cebulkę. Mięso i cebulkę podsmaż razem. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody, gotuj 20 minut.
2

Po 20 minutach dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory bez skóry oraz posiekany czosnek, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15 minut.
3

Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczami, przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami zupy. Ogórki duś chwilę, aby zmiękły. Wymieszaj z zupą, gotuj jeszcze 5 minut.
4

Cytrynę pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie. Podsmażone cytryny wrzuć na kilka minut do zupy, aby nabrała smaku. Do każdego talerza włóż po plasterku cytryny oraz łyżkę śmietany, na to wlej zupę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #28  
Stary 16-02-2015, 07:35
marysska0011 marysska0011 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 15
Domyślnie

Fasolowa:

Składniki

250g białej fasoli, np. Jaś
2 marchewki
1 pietruszka
por
seler
1 cebula
3 średnie ziemniaki
200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki, opcjonalnie


Przygotowanie

Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.
Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę (np. w talarki), selera i pietruszkę. Pora dodajemy w kawałku, a cebulę w całości, obraną. Gotujemy dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy je w oddzielnym garnku. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Jeśli trzeba dolewamy do zupy wody, aby nie była za gęsta.
Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy do zupy, mięso oczywiście. Z masła i mąki robimy zasmażkę i łączymy z zupą, opcjonalnie. Można zupę zrobić bez zasmażki, mniej kalorii. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #29  
Stary 18-02-2015, 12:22
gatsby gatsby is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2014
Posty: 1 048
Domyślnie

Nie przepadam za zupami :3
Odpowiedź z Cytowaniem
  #30  
Stary 18-02-2015, 17:56
nowaona nowaona is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 9
Domyślnie

Aj co Ty dobre są jako 1 danie : )) zrób z tego przepisU:
Zupa krem z dyni
Składniki:
dynia 1,5 kg
mleko 200 ml
bulion warzywny 200 ml
śmietanka kremówka 200 ml
czosnek 4 ząbki
gałka muszkatołowa szczypta
natka do dekoracji
łuskane pestki dyni 4 garstki
Sól morska, pieprz biały
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:38.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.