10-19-2020 12:11 PM
Pojemniki próżniowe są znane niemal wszystkim, a jednak niewiele osób wciąż je używa. A to błąd, gdyż przechowywanie wszelkiego rodzaju żywności w pojemnikach próżniowych przyczynia się do zachowania ich świeżości nawet 3-5 razy dłużej. Po drugie przechowywanie jedzenia w warunkach próżni, a więc bez tlenu, pozwala przechowywać je bardziej higienicznie, a także nie marnować jedzenia. Jako Polacy marnujemy rocznie setki ton produktów spożywczych i gotowych dań, trzeba odwrócić ten trend i dużo racjonalniej podchodzić do zakupów spożywczych jak i nauczyć się w bardziej trwały sposób przechowywać żywność.
Czyszczenie pojemników próżniowych
Pojemniki próżniowe najczęściej kupić można w całych zestawach pojemników o różnej wielkości. Wkładane są one jeden w drugi, więc jeśli akurat nie używamy ich, bardzo łatwo jest je przechowywać, gdyż nie zajmuje wiele miejsca w kuchennej szafce. Ich mycie także jest bardzo prosta, a to dlatego, iż pojemniki mają prosty kształt (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) pudełek z pokrywkami, dlatego myjąc je zdecydowanie bez problemu dotrzemy w każde miejsce pojemnika. Na rynku znaleźć można pojemniki wykonane z grubego plastiku lub/i ze szkła, najczęściej nadają się one do mycia w zmywarce. Jeśli jednak myjemy je ręcznie, wystarczy gąbka i kropla płynu do mycia naczyń, by całkiem dokładnie umyć pojemnik. Po umyciu dokładnie spłukujemy i osuszamy.
Czy można włożyć próżniowy pojemnik do mikrofalówki?
Odpowiedź brzmi twierdząco- można. No chyba, że coś całkiem przeciwnego napisze producent na swoim produkcie, zawsze należy wziąć to pod uwagę. Na tym właśnie polega wygoda używania pojemników próżniowych, można w nich przechowywać żywność- i w szafkach, i w lodówkach - jak również podgrzewać ją w nich. By pojemnik próżniowy nadawał się do użycia w mikrofalówce, musi być wykonany z odpowiedniego materiału- najlepiej ze szkła lub z bardzo twardego tworzywa sztucznego. Trzeba pamiętać, by jedzenie w pojemniku próżniowych, które podgrzewamy w mikrofalówce, było odkryte- trzeba zdjąć pokrywkę pojemnika. Podgrzewanie w pojemnikach pozwala także dbać o czystość samej mikrofalówki- nic się nam nie rozbryzguje i nie plami, wyjmujemy ciepłe i gotowe do spożycia jedzenie.
Przechowywanie pojemników próżniowych
Jak już wspomniano wyżej, przechowywanie pojemników próżniowych jest banalnie proste. Kupując komplet pojemników dostajemy od producenta pudełka o różnych pojemnościach, które w razie nieużywania ich, można przechować w suchym miejscu- np. w szafce czy szufladzie kuchennej. Wkładamy pojemniki jeden w drugi, a więc nie zajmują one niemal w ogóle miejsca. Pamiętać jednak trzeba, by przed schowaniem pojemników do szafki, dokładnie je umyć wodą z płynem do mycia naczyń oraz wysuszyć i dopiero tak przygotowane odłożyć do następnego użycia.
Pojemniki próżniowe np. firmy
https://seeyoo.pl/ to idealne rozwiązanie do każdej kuchni, dzięki któremu znaczniej mniej marnować żywność i trwalej ją przechowywać. Pozwalają utrzymać świeżość owoców i warzyw, mięs, ryb, gotowych dań- w tym zup, sosów, makaronów, można w nich także przechowywać produkty suche jak kasze czy mąki.