kobiety.net.pl   
Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  


Wróć   Klub
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Blogi Galerie Użytkownicy Kalendarz Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Pojemniki próżniowe - jak je czyścić i używać żeby służyły nam długo?
10-19-2020 12:11 PM

Pojemniki próżniowe są znane niemal wszystkim, a jednak niewiele osób wciąż je używa. A to błąd, gdyż przechowywanie wszelkiego rodzaju żywności w pojemnikach próżniowych przyczynia się do zachowania ich świeżości nawet 3-5 razy dłużej. Po drugie przechowywanie jedzenia w warunkach próżni, a więc bez tlenu, pozwala przechowywać je bardziej higienicznie, a także nie marnować jedzenia. Jako Polacy marnujemy rocznie setki ton produktów spożywczych i gotowych dań, trzeba odwrócić ten trend i dużo racjonalniej podchodzić do zakupów spożywczych jak i nauczyć się w bardziej trwały sposób przechowywać żywność.

Czyszczenie pojemników próżniowych

Pojemniki próżniowe najczęściej kupić można w całych zestawach pojemników o różnej wielkości. Wkładane są one jeden w drugi, więc jeśli akurat nie używamy ich, bardzo łatwo jest je przechowywać, gdyż nie zajmuje wiele miejsca w kuchennej szafce. Ich mycie także jest bardzo prosta, a to dlatego, iż pojemniki mają prosty kształt (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) pudełek z pokrywkami, dlatego myjąc je zdecydowanie bez problemu dotrzemy w każde miejsce pojemnika. Na rynku znaleźć można pojemniki wykonane z grubego plastiku lub/i ze szkła, najczęściej nadają się one do mycia w zmywarce. Jeśli jednak myjemy je ręcznie, wystarczy gąbka i kropla płynu do mycia naczyń, by całkiem dokładnie umyć pojemnik. Po umyciu dokładnie spłukujemy i osuszamy.

Czy można włożyć próżniowy pojemnik do mikrofalówki?

Odpowiedź brzmi twierdząco- można. No chyba, że coś całkiem przeciwnego napisze producent na swoim produkcie, zawsze należy wziąć to pod uwagę. Na tym właśnie polega wygoda używania pojemników próżniowych, można w nich przechowywać żywność- i w szafkach, i w lodówkach - jak również podgrzewać ją w nich. By pojemnik próżniowy nadawał się do użycia w mikrofalówce, musi być wykonany z odpowiedniego materiału- najlepiej ze szkła lub z bardzo twardego tworzywa sztucznego. Trzeba pamiętać, by jedzenie w pojemniku próżniowych, które podgrzewamy w mikrofalówce, było odkryte- trzeba zdjąć pokrywkę pojemnika. Podgrzewanie w pojemnikach pozwala także dbać o czystość samej mikrofalówki- nic się nam nie rozbryzguje i nie plami, wyjmujemy ciepłe i gotowe do spożycia jedzenie.

Przechowywanie pojemników próżniowych

Jak już wspomniano wyżej, przechowywanie pojemników próżniowych jest banalnie proste. Kupując komplet pojemników dostajemy od producenta pudełka o różnych pojemnościach, które w razie nieużywania ich, można przechować w suchym miejscu- np. w szafce czy szufladzie kuchennej. Wkładamy pojemniki jeden w drugi, a więc nie zajmują one niemal w ogóle miejsca. Pamiętać jednak trzeba, by przed schowaniem pojemników do szafki, dokładnie je umyć wodą z płynem do mycia naczyń oraz wysuszyć i dopiero tak przygotowane odłożyć do następnego użycia.

Pojemniki próżniowe np. firmy https://seeyoo.pl/ to idealne rozwiązanie do każdej kuchni, dzięki któremu znaczniej mniej marnować żywność i trwalej ją przechowywać. Pozwalają utrzymać świeżość owoców i warzyw, mięs, ryb, gotowych dań- w tym zup, sosów, makaronów, można w nich także przechowywać produkty suche jak kasze czy mąki.
Odpowiedz 0 Komentarzy



Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:51.


Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.