Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado 181
Łososia można usmażyć na zwykłej patelni ale najlepiej przyrządzić go na patelni grillowej lub grillu ogrodowym.
Jeśli danie chcemy podać na działce wówczas sos i salsę można przygotować wcześniej w domu na kuchence.
Składniki, 2 porcje:
400 g filetu z łososia ze skórką
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki oleju roślinnego
Sos pomarańczowo-imbirowy:
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 papryczka chili
2 cm kawałek imbiru
1 cebulka szalotka
1/2 łyżeczki kurkumy
sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej
Salsa z mango i awokado:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
1/2 cebulki szalotki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki)
świeże listki kolendry
oraz:
100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)
Przygotowanie:
Salsa z mango i awokado:
Mango umyć, obrać i obkroić od pestki, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić.
Sos pomarańczowo-imbirowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę. Odlać 2 łyżki sosu i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać do rondelka z resztą sosu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
Łosoś:
Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem (dodatkowa opcja: łososia można też zamarynować w soku z pomarańczy tak jak w tym przepisie) Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulkę i obtoczyć w kurkumie)
|