Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#21
|
|||
|
|||
łosoś w cytrynie
Składniki ilość porcji: 2 2 łyżki masła 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 filety z łososia (po 110 g) 1 cytryna Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 25min. › Gotowe w: 30min. Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem cytrynowym. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać czosnek i łososia. Smażyć przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy mięso ryby będzie można lekko rozdzielać widelcem. Po upływie połowy czasu smażenia obrócić filety na drugą stronę, aby się przyrumieniły z obydwu stron. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. |
#22
|
|||
|
|||
Ja zazwyczaj piekę łososia z czosnkiem i plasterkiem cytryny - najpierw w folii, ale potem go odwijam, żeby się lekko zrumienił.
|
#23
|
|||
|
|||
Łosoś pieczony w folii - składniki:
dzwonki z łososia - 4 sztuki Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodna Knorr - 1 sztuka bób - 500 gramów cebula - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki masło - 2 łyżki oliwa z oliwek 1.Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj. 2 Łosoś pieczony w folii 2.Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku. 3 Łosoś pieczony w folii 3.Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr. 4 Łosoś pieczony w folii 4.Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby. 5 Łosoś pieczony w folii 5.Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową. 6 Łosoś pieczony w folii 6.Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. |
#24
|
|||
|
|||
sałatka z łososiem
Składniki dla 4 osób: 1/2 dużej główki sałaty lolo czerwonej 1/2 główki sałaty rzymskiej 350g łososia wędzonego na ciepło lub pieczonego 12 czerwonych pomidorków koktajlowych 12 żółtych pomidorków koktajlowych 1 biała cebula Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki.Oliwki kroimy wzdłuż na połówki. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 dużej cytryny sól - tu trzeba uważać, bo łosoś i oliwki bywają bardzo słone pieprz Czosnek i koperek posiekać, wymieszać z resztą składników. Polać sałatkę. Smacznego! |
#25
|
|||
|
|||
Łosoś zapiekany z pesto w szynce parmeńskiej 4K+
Podawany z zieloną fasolka z sosem pomarańczowym. Składniki, 4 porcje: 400 g filetu z łososia 100 g szynki serrano lub parmeńskiej 400 g zielonej fasolki szparagowej pesto pistacjowe: 1/3 szklanki obranych pistacji listki z połowy pęczka (doniczki) bazylii 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 4 łyżki oliwy z oliwek szybki sos pomarańczowy do fasolki: 1/4 szklanki białego octu balsamicznego lub octu winnego 100 g dżemu pomarańczowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Odciąć skórkę z łososia, następnie pokroić go na paski o szerokości około 3 cm, doprawić delikatnie solą. Rozdrobnić składniki pesto w rozdrabniaczu i wyłożyć je na wierzch filetów. Zawinąć je w szynkę i ułożyć w żaroodpornym naczyniu do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 7 - 8 minut, odcedzić. W międzyczasie ugotować ryż lub ziemniaki jeśli będziemy je podawać. Sos pomarańczowy: do garnuszka wlać ocet i gotować przez kilka minut aż zredukuje się o połowę, wówczas dodać dżem pomarańczowy i gotować jeszcze przez kolejne 1-2 minuty. Fasolkę polewać sosem pomarańczowym i podawać do łososia. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. |
#26
|
|||
|
|||
Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado 181
Łososia można usmażyć na zwykłej patelni ale najlepiej przyrządzić go na patelni grillowej lub grillu ogrodowym. Jeśli danie chcemy podać na działce wówczas sos i salsę można przygotować wcześniej w domu na kuchence. Składniki, 2 porcje: 400 g filetu z łososia ze skórką 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki oleju roślinnego Sos pomarańczowo-imbirowy: 1 łyżeczka oleju roślinnego 1 papryczka chili 2 cm kawałek imbiru 1 cebulka szalotka 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej Salsa z mango i awokado: 1 dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 1/2 cebulki szalotki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka oleju roślinnego sok z 1 limonki (około 2 łyżek) kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki) świeże listki kolendry oraz: 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek) Przygotowanie: Salsa z mango i awokado: Mango umyć, obrać i obkroić od pestki, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić. Sos pomarańczowo-imbirowy: Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę. Odlać 2 łyżki sosu i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać do rondelka z resztą sosu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Łosoś: Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem (dodatkowa opcja: łososia można też zamarynować w soku z pomarańczy tak jak w tym przepisie) Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu. Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulkę i obtoczyć w kurkumie) |
#27
|
|||
|
|||
ŁOSOŚ SMAŻONY
Łosoś smażony czyli przepis Karola – łososiowego mistrza na idealnie delikatnego łososia. Jak zrobić łososia, żeby był soczysty – sekretem jest krótkie smażenia a następnie dopiekanie w piekarniku czyli postępowanie jak ze stekiem. Łosoś jest bardzo delikatną rybą trzeba uważać, żeby go nie przesuszyć. Łosoś smażony składniki: Filet łososia ze skórą – kilka kawałków każdy po 200-300 gramów Cytryna Świeży koperek Pieprz, sól Kawałek masła Olej do smażenia Łosoś smażony przygotowanie: - Fileyt należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu. - Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Patelnia do smażenia ryb powinna być zawsze dobrze rozgrzana. - Wkładamy filet skórą na gorący olej i smażymy około 3 minuty. Następnie przekładamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty. - Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, skrapiamy cytryną i obkładamy świeżym koperkiem. Do pieczenia również można na każdy z kawałków położyć plaster cytryny i łyżeczkę masła – łosoś będzie wtedy jeszcze bardziej soczysty. - Wkładamy łososia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 10 minutach. Łosoś podsmażany i podpiekany w piekarniku będzie miał najlepszą soczystą konsystencję oraz zachowa najwięcej smaku. Koperek dodaje świeżości a cytryna orzeźwiającego aromatu. Soczystego łososia możecie podać ze świeżą bagietką lub frytkami. Ja lubię łososia ze szpinakiem i tak mam zamiar go podać. łosoś smażony |
#28
|
|||
|
|||
Słoneczny łosoś
Co kupić 3 duże lub 6 małych czerwonych cebulek, pokrojonych w drobne piórka 1 cukinia, umyta, pozbawiona pestek, podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona pod skosem w półtalarki 3 średnie pomidory, umyte, pozbawione szypułki, pokrojone w kostkę 800 g fi letów z łososia (2 fi lety), umytych, osuszonych, pozbawionych skóry, przekrojonych na pół niewielka ilość soli niewielka ilość mielonego pieprzu 3-4 gałązki świeżego rozmarynu, umyte 2-3 gałązki świeżej bazylii, umyte 3-4 gałązki świeżego tymianku, umyte ok. 8 plasterków cytryny, sparzonej, wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 600 g młodych ziemniaków 1/2 pęczka świeżego koperku, umytego, posiekanego 30 g masła Jak zrobić poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min Przygotuj naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotowanie 3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego (pozostałą część cebuli odstawiamy na bok). 3/4 pokrojonych pod skosem półtalarków cukinii układamy na czerwonej cebuli w naczyniu żaroodpornym (pozostałą cukinię odstawiamy). Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów (pozostałą część pomidorów odstawiamy na bok). Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i gałązki tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny. Na cytrynie układamy pozostałą część cebuli, na którą kładziemy półtalarki cukinii i pokrojone pomidory. Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra/dół) na ok. 25-30 minut. Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem, które podajemy z łososiem. wydrukuj przepis dodaj do ulubionych wyślij listę zakupów |
#29
|
|||
|
|||
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Co kupić 2 filety z łososia bez skóry 500 g kapusty białej, umytej, pokrojonej w dużą kostkę 2 x 2 cm 100 g ajwaru pikantnego 5-6 łyżek miodu wielokwiatowego sok z 2 limonek, sparzonych i wyszorowanych skórka starta z 2 limonek, sparzonych i wyszorowanych 1 pęczek kolendry, umyty, posiekany (oraz kilka gałązek w całości) 2 główki czosnku w łupinie (oraz 1 obrany ząbek pokrojony w cienkie plastry) ok. 100 ml oliwy z oliwek szczypiorek świeży, umyty, pokrojony w kawałki 30 g masła, pokrojonego w kawałki 3 łyżki sosu sojowego 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól mielony, biały pieprz Jak zrobić poziom: średni porcji: 4 czas: 35min Przygotuj folię aluminiową namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków papier pergaminowy Czosnek pieczony na grillu 2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając. Grillowana kapusta Kapustę wrzucamy do miski. Kapustę obtaczamy w oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Do kapusty wrzucamy kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki. Składniki posypujemy odrobiną soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. Całość delikatnie mieszamy. Kapustę z dodatkami wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill. Kapustę z ziołami grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu. Marynata Ajwar przekładamy do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki. Całość mieszamy. Marynatę odstawiamy na bok. Łosoś 2 filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok. 2 cm każdy. Pokrojone kawałki ryby marynujemy z każdej strony. Łososia pozostawiamy w marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut). Pod koniec marynowania do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Kawałki zamarynowanej ryby nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 minut w wodzie). Każdy kawałek jeszcze raz polewamy marynatą. Na grill kładziemy kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia. Rybę grillujemy metodą bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 minut z obu stron. Uwaga: Ruszt powinien być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego. Szaszłyki można grillować bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek. Sos czosnkowy 2 grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę. Czosnek posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Całość siekamy, wrzucamy do miseczki. Do czosnku dodajemy kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki. Całość mieszamy. Sos odstawiamy na 10 minut. Doprawiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Do grillowanej kapusty dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. Mieszamy. Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki. Szaszłyki polewamy sosem czosnkowym. |
#30
|
|||
|
|||
Przepis na Łosoś w słodkiej glazurze na cebulach
czas: ok. 30 minutliczba porcji: 4 Składniki ponad 1 kg filet z łososia 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 3 łyżki konfitury z żurawiny 1 łyżka dżemu morelowego/figowego 1 łyżeczka pieprzu 2 cebule Łosoś - przygotowanie KROK 1 Cebule kroję na talarki. Wrzucam do lekko osłodzonej wody i gotuję kilka minut. Łosoś - przygotowanie KROK 2 Przygotowuję "marynatę". Mieszam wszystkie składniki. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. Na dno naczynia nakładam odcedzone cebule, na to łososia i dokładnie go smaruję marynatą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 15–25 minut, aż ryba będzie jaśniejsza. Podaję. Smacznego. |