Botwinka z jajkiem
20 dag cielęciny z kością
korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 l wody
2 pęczki botwiny (ok. 80 dag)
łyżka masła
cytryna
200 ml śmietany
cukier
sól
ząbek czosnku
100 ml koncentratu buraczanego
pieprz
4jajka na twardo
pęczek koperku
Z mięsa, warzyw i wody gotujemy wywar; gotowy przecedzamy. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Wywar łączymy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i solą, botwiną, cielęciną pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem i koncentratem buraczanym; doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z pokrojonym jajkiem i dużą ilością posiekanego kopru.
|