Botwinka z jajkiem 
 
    20 dag cielęciny z kością 
    korzeń pietruszki 
    1/2 korzenia selera 
    1 l wody 
    2 pęczki botwiny (ok. 80 dag) 
    łyżka masła 
    cytryna 
    200 ml śmietany 
    cukier 
    sól 
    ząbek czosnku 
    100 ml koncentratu buraczanego 
    pieprz 
    4jajka na twardo 
    pęczek koperku 
 
Z mięsa, warzyw i wody gotujemy wywar; gotowy przecedzamy. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Wywar łączymy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i solą, botwiną, cielęciną pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem i koncentratem buraczanym; doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z pokrojonym jajkiem i dużą ilością posiekanego kopru. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |