![]()  | 
  ||
| Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ||
  | 
|||
| 
		 
			 
			#101  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Ostatnio robiłam pyszne krem z białych szparagów z przepisu z Kwestii Smaku. Polecam  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	![]()  | 
| 
		 
			 
			#102  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Moja ulubiona zupka to krem z marchwi. Składniki to marchewka, seler, por, bulion z drobiu, słonecznik i makaron pełnoziarnisty. Wszystko poza makaronem i słonecznikiem należy zblendować po zagotowaniu. Pycha! 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#103  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 zupa szczawiowa 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Składniki 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz do smaku do smaku do podania – jajka ugotowane na twardo Przygotowanie Żeberka umyj, wrzuć do garnka i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem. Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do średniej miękkości. Gotowy wywar przecedź, zostaw jedynie marchewkę. Szczaw dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (liście pozbaw twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru (dodatkowo można przetrzeć szczaw prze sito). Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Jajko z odrobiną wody roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Następnie wlej do zupy. Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka. Szczawiową podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.  | 
| 
		 
			 
			#104  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Botwinka z jajkiem 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	20 dag cielęciny z kością korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1 l wody 2 pęczki botwiny (ok. 80 dag) łyżka masła cytryna 200 ml śmietany cukier sól ząbek czosnku 100 ml koncentratu buraczanego pieprz 4jajka na twardo pęczek koperku Z mięsa, warzyw i wody gotujemy wywar; gotowy przecedzamy. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Wywar łączymy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i solą, botwiną, cielęciną pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem i koncentratem buraczanym; doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z pokrojonym jajkiem i dużą ilością posiekanego kopru.  | 
| 
		 
			 
			#105  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 ZUPA SZCZAWIOWA Z WARZYWAMI  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	(4 porcje) 1 pęczek szczawiu, 2 młode marchewki, 1 korzeń pietruszki, 3-4 niewielkie ziemniaki, 1 kalarepka, 1 cebula, 1 gałązka selera lub lubczyku, 5 szklanek wody, 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie), ¼ szklanki śmietanki 18%, sól i pieprz, 1 łyżka masła Szczaw dokładnie opłukać i pokroić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki, kalarepkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć na malutkim ogniu około 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i kalarepkę, podsmażać jeszcze kolejne 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać gałązkę selera/lubczyku, i opcjonalnie domową wegetę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Po tym czasie dodać szczaw, wymieszać i zdjąć zupę z ognia. Kilka łyżek gorącej zupy wymieszać ze śmietanką, następnie wlać ją do garnka i wymieszać. Podawać najlepiej od razu ![]()  | 
| 
		 
			 
			#106  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Zupa dyniowa 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	50 dag dyni 30 dag ziemniaków 3 pory sól, biały pieprz 10 dag masła gałka muszkatołowa pół szklanki ubitej śmietanki drobne grzanki z bułki usmażone na maśle Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postapić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory z masłem i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać śmietankę i szczyptę utartej gałki muszkatołowej. Podawać bardzo ciepłą, z grzankami.  | 
| 
		 
			 
			#107  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Bonzaj a ja już widziałam chyba ten twój przepis na zupę..nie powtarzasz się czasem? Bo akurat to mi się nie podoba, że się daję te same przepisy z tego wątku..Jak mamy pisać o zupach to przede wszystkim o zupach a nie tylko o gotowych jakiś to przepisach. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 | 
| 
		 
			 
			#108  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Pikantna Zupa Gulaszowa z Pieczarkami  
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w papryce. Mięso obsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane). W osobnym garnku na tłuszczu (masło) zeszklić cebulę, dorzucić pieczarki i razem smażyć 10 minut. Dodać paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalać pomidorami z puszki, następnie dodać papryczki chilli, liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą i pieprzem. Zagotować i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez około 40 minut, dodać sos worcestershire i od czasu do czasu przemieszać.  | 
| 
		 
			 
			#109  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler - przepis 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Składniki: 1 kg świeżego szczawiu 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych 100 ml śmietany słodkiej 4 żółtka 4 jajka na ugotowane na twardo 50 g masła sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przygotowania: Rozpocznij od dokładnego umycia szczawiu. Opłucz go kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw. Po kilku minutach duszenia, przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła. Gotuj do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak przygotowaną domową zupę szczawiową można podawać także z ziemniakami.  | 
| 
		 
			 
			#110  
			
			
			
			
		 
		
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
	
	
		
			
			 Zupa porowo-ziemniaczana 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	Leek and potato soup 300 g porów (tylko biała część), pokrojone w plasterki 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 4 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku dowolne swieże zioła: lubię tu szczególnie tymianek, bazylię, odrobinę świeżej mięty czy majeranek wywar jarzynowy – może być z kostki eko (polecam marki Naturata czy Rapunzel) 1-2 łyżki gestego jogurtu naturalnego lub śmietany (opcjonalnie) W garnuszku roztapiam masło, dodaję ziemniaki, podsmażam 5 minut, dodaję pory. Duszę tak długo, aż warzywa nieco zmiękną, ok. 10-12 minut. Dodaję zioła suszone, wywar. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień do minimum i gotuję 40-50 minut. Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Wlewam do miseczek, podaję z jogurtem i świeżym chlebem. Smacznego!  |