Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#11
|
|||
|
|||
Poniżej masz przepis na łazanki z grzybami
Składniki: pół kg kiszonej kapusty 30 dkg pieczarek 100g suszonych grzybów dwie cebula sól, pieprz, cukier makaron łazanki Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Całość drobno posiekać lub zmiksować (ja użyłam blendera). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać z przygotowaną kapustą. Smacznego |
#12
|
|||
|
|||
Idealny przepis. Jutro sobie na pewno zrobię
|
#13
|
|||
|
|||
Składniki
pół małej kapusty 20 dag pieczarek duża cebula kilka plastrów wędzonego boczku, chuda kiełbasa albo szynka (oczywiście w wersji wegetariańskiej bez kiełbaski) olej około 3/4 paczki makaronu łazanki Łazanki Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy kapusta będzie się gotować pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą. W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać troche oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty. Smacznego! |
#14
|
|||
|
|||
Łazanki z kapustą włoską były u mnie w sobotę : )))
Składniki Ciasto mąka pszenna 400 gram Lubię Nie lubię żółtko jaja 2 sztuki Lubię Nie lubię jajko 1 sztuka Lubię Nie lubię woda 4 łyżki Lubię Nie lubię Dodatkowo kapusta włoska 1 główka Lubię Nie lubię boczek wędzony 150 gram Lubię Nie lubię Sól ziołowa- MŁYNEK Lubię Nie lubię pieprz biały Prymat Krok 1 Mąkę wysypać na stolnicę. Wbić jajo, dodać żółtka i wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Krok 2 Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Pokroić w pasy. Krok 3 Następnie kroić na prostokąty. Gotować 5 minut na wrzącej osolonej wodzie. Odsączyć i wyłożyć na talerz. Krok 4 Kapustę oczyścić. Przekroić na pół. Następnie poszatkować, włożyć do garnka. Zalać wodą (tylko do zatopienia). Dusić do miękkości ok. 20 minut. Krok 5 Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Do garnka z kapustą dodać łazanki i usmażyć boczek. Przyprawić do smaku. |
#15
|
|||
|
|||
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą B. Biały Dodane przez: MojeGotowanie.pl Czas przygotowania: 50 minut Kaloryczność: 290 kcal Ilość porcji: 6 Składniki 40 dag makaronu łazanki 70 dag białej kapusty 2-3 suszone grzyby cebula olej sól, pieprz Etapy przygotowania Grzyby namoczyć w letniej wodzie, ugotować, posiekać (wodę z gotowania zachować). Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać. łOlej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kapustę, chwilę smażyć. Dorzucić grzyby wraz z wodą z gotowania, przyprawić do smaku solą i obficie pieprzem, gotować ok. 20 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łazanki dodać do kapusty, wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem. |
#16
|
|||
|
|||
łazanki
Składniki: ½ małej, białej kapusty 250g makaronu łazanki 2 średnie cebule 250g pieczarek ok. 100g kiełbasy ok. 80g boczku 4 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać makaron i delikatnie wymieszać. |
#17
|
|||
|
|||
łazanki
Składniki ½ kapusty białej, 6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego, 1 cebula, Olej, Makaron łazanki, Sól, pieprz Wykonanie Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut). |
#18
|
|||
|
|||
łazanki
Składniki - pół opakowania makaronu „łazanki” - użyłam makaronu Belli Quadrettoni; - 50 dkg kapusty kiszonej; - 1 duża cebula; - łyżka oleju; - 20 dkg kiełbasy np. krakowskiej; - ewentualnie kilka pieczarek; - 2 liście laurowe - użyłam firmy Kotányi; - 3 ziarenka ziela angielskiego; - pieprz; - chili; - kminek. Przygotowanie Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz, następnie pokrój i włóż do garnka. Podlej ciepłą wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 40 -50 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i usmaż na łyżce oleju. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smaż. Na końcu dodaj oczyszczone i umyte pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmaż wszystko razem i przełóż do kapusty. Całość dopraw pieprzem, szczyptą chili i kminku. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, dodaj do kapusty i wymieszaj. |
#19
|
|||
|
|||
Dziś robiłam łazanki, ale bardzo tradycyjnie - z makaronem, kapustą kiszoną, pieczarkami i podsmażoną kiełbaską.
|
#20
|
|||
|
|||
łazanki z kapusta i boczkiem
Składniki ½ kapusty białej, 6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego, 1 cebula, Olej, Makaron łazanki, Sól, pieprz Wykonanie Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut). |