![]() |
![]() |
|
Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub | ![]() |
|
#31
|
|||
|
|||
![]() Sałatka owocowa w arbuzie
SKŁADNIKI: - okrągły arbuz - po 30 dag białych i czerwonych winogron - 3 brzoskwinie - 3 mandarynki - kawałek ananasa - 2 banany - 1 łyżka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W połowie umytego arbuza nacinamy głębokie zygzaki i długim nożem wbijając głęboko rozdzielamy owoc na pół. Wydrążamy miąższ. Pozostałe owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub plasterki. Miąższ z arbuza kroimy na kawałki. Owoce mieszamy w dużej misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać trochę cukru pudru. Sałatkę razem z sokiem ( poprawia smak ), który się wytworzył z owoców przekładamy do połówek arbuza. Chłodzimy w lodówce |
#32
|
|||
|
|||
![]() Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw - składniki:
Skrzydełka: 10 skrzydełek kurczaka 8 łyżek oleju 4 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowy 1 łyżka przyprawa do kurczaka z grilla Kamis 2 łyżki musztardy grillowej Sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka 2 małe cukinie 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw - sposób przygotowania: Skrzydełka: Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka.Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok. 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. Sałatka: Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy. Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać. |
#33
|
|||
|
|||
![]() Sałatka Cezar
Składniki: sałata rzymska 2 bułka 5 kromek olej słonecznikowy 2 łyżki oliwa 8 łyżek fileciki anchois 8 jajko 1 czosnek 2 ząbki cytryna 1 parmezan 100 g sól i pieprz do smaku Rozgrzać olej i 2 łyżki oliwy na patelni. Obrać i rozgnieść czosnek. Bułkę pokroić w kostkę. Wrzucić czosnek na patelnię. Dodać grzaneczki. Usmażyć na złoto i osączyć na ręczniku kuchennym. Włożyć jajko do wrzącej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć, zalać zimna wodą. Posiekać fileciki anchois. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki sou z cytryny wymieszać z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Dodać jajko ubijając trzepaczką. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki sałatę. Polać ją sosem, wymieszać. Dodać anchois i grzanki, wymieszać. Posypać cieniutkimi płatkami parmezanu. |
#34
|
|||
|
|||
![]() kolorowa sałatka z makaronem
Sałatka: Pierś z kurczaka pełnoziarnisty makaron penne (100 g) opakowanie miksu sałat z rukolą ogórek Papryka czerwona pomidorki koktajlowe Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (180g) 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny pół łyżeczki płynnego miodu lub cukru sól i pieprz do smaku nasiona słonecznika (opcjonalnie) 1-2 os. 15 min łatwe przystępne Przygotowanie Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Odstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by smaki się ,,przegryzły". Warzywa i mięso pokroić, dodać do siebie w dużej misce wraz z miksem sałat i makaronem. Polać sosem i dokładnie wymieszać. Gotowe. Smacznego. ![]() |
#35
|
|||
|
|||
![]() Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi
Składniki: • 1 opakowanie rukoli (100 g) • 60 g orzechów włoskich • 1 owoc granatu • 2 pomarańcze Winegret: • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego • 2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy) • 2 łyżeczki musztardy dijon • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższy pomiędzy błonkami). Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni, posiekać. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skropić winegretem. |
#36
|
|||
|
|||
![]() Sałatka z jajkiem
Składniki 5-6 liści sałaty 2 jajka 3 małe pomidory (2 duże) 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 opakowania sosu włoskiego lekka propozycja na kolację lub podwieczorek Etapy przygotowania Sałatę porwać na kawałki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Jajka i pomidory ułożyć na sałacie. Polać sosem: wymieszać śmietanę z majonezem i sosem włoskim. |
#37
|
|||
|
|||
![]() Letnia sałatka z bobu - składniki:
100 g bobu czerwona papryka zielony ogórek 2 pomidory koperek 2 łyżki jogurtu naturalnego ser lazur do pokruszenia sól pieprz Letnia sałatka z bobu - sposób przygotowania: - Umyty bób gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odcedzamy i obieramy ze skórek. - Paprykę, ogórek i pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do miski wraz z bobem. - Koperek siekamy, a ser lazur kruszymy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy, mieszamy, podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. |
#38
|
|||
|
|||
![]() Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Co kupić Chipsy z szynki 100 g szynki szwarcwaldzkiej Pulpeciki 450 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce 1 szczypta chili w proszku starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 cebulki dymki, posiekane 1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony 1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól pieprz około 2-3 łyżek bułki tartej Sałatka 250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego 1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka 6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki) Sos miodowy z curry 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon 1,5 łyżeczki curry w proszku sok z 1/2 cytryny Sos winegret 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny sól pieprz Jak zrobić poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min Przygotuj blachę pergamin drugą mniejszą blachę moździerz tarkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg) Chipsy z szynki Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np. mniejszą blachą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem. Pulpeciki Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, starty imbir, chilli w proszku. Startą skórkę z cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz ze szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut. Sałatka Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki. Sos miodowy z curry Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny. Całość mieszamy. Sos winegret Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma listkami kolendry. |
#39
|
|||
|
|||
![]() Sałatka, która może stanowić samodzielne danie. Jest sycąca, pożywna i soczysta. Pasuje na śniadanie lub kolacje. Można zabrać ją również do pracy.
Składniki: 1 pierś z kaczki 2 ugotowane buraki 3 brzoskwinie 2 garści orzechów włoskich ok. ½ główki sałaty 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego sól, pierz 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Pierś z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę. (Nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 2 Pierś z kaczki położyć skórą do dołu na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 min. Skóra z tłuszczem powinna nabrać brązowego koloru. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2- 3 minuty. (Uważać, aby nie uszkodzić mięsa przy obracaniu np. widelcem). 3 Pierś przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50min. 4 Upieczoną pierś wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5min, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm. (Mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste). Liście sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Buraki pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie pokroić w grube plasterki. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podsmażyć przez parę minut, aż brzoskwinie zmiękną i będą dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć liście sałaty, plasterki mięsa, półplasterki buraków, plasterki brzoskwiń z orzechami. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Sosem polać składniki w misce i wymieszać. Smacznego. |
#40
|
|||
|
|||
![]() sałatka z boczkiem
pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ugotowane jajka 8 plastrów boczku wędzonego , ale najlepiej surowego musztarda + majonez sałata- ale lepiej zrobić z zielonym ogórkiem ( sałata po dodaniu wszystkich składników zrobiła się ciut gorzka ) Przygotowanie : Szczypiorek , jajka, ogórek i rzodkiewki pokroić Boczek pokroić w kostkę i stopić na skwarki (dodać do sałatki bez wytopionego tłuszczu), posolić, dodać pieprz Wszystkie składniki wymieszać , dodać majonez połączony wcześniej z musztardą Całość jeszcze raz wymieszać. |
![]() |
|
![]() |