|  |  | |
| Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |  | |
| 
 | |||
| 
			 
			#1  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|  deser Składniki na 4 porcje: 150 ml mleka skondensowanego 1 mały kubek jogutru naturalnego 1 op. galaretki truskawkowej garść truskawek kilka kostek mlecznej czekolady (najlepiej z orzechami) Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia, ale tak, by galaretka pozostała płynna. Mleko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy jogurt, wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. | 
| 
			 
			#2  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Lekki deser jogurtowy  Składniki (na 3 porcje): duży jogurt naturalny (180 g) 1 opakowanie dowolnej galaretki kilka okrągłych biszkoptów filiżanka rozpuszczalnej kawy Przygotowanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak rozpuścić ją w szklance wody (250-300 ml). Jogurt wylać do garnuszka, dodać do niego galaretkę i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie moczyć w niej biszkopty. Do szklanek wlać trochę jogurtu z galaretką, na to ułożyć biszkopty, później znów jogurt - biszkopty. całość przykryć jeszcze trochę jogurtem. Włożyć do lodówki do stężenia. Po wyjęciu można polać jeszcze miodem jeżeli jest zbyt kwaśne. | 
| 
			 
			#3  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Lekki deser czyli galaretka z zielonej herbaty Dzisiaj przepis na deser w wakacyjnym klimacie czyli: mieszamy wszystko, deser robi się sam a my mamy więcej czasu dla siebie  Składniki: 0,5 szklanki naparu z herbat (ja wybrałam zieloną i dla koloru- herbatę jeżynową) 1 łyżka żelatyny stewia do smaku garść borówek Wykonanie: Herbatę dosłodzić do smaku. Do ciepłego (ale nie wrzącego) naparu z herbat dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie może być grudek). W naczyniu np. kieliszku układamy borówki i zalewamy płynną galaretką. Pozostawić do stężenia. | 
| 
			 
			#4  
			
			
			
			
		 | ||||
| 
 | ||||
|   Dziewczyny a ja mam dla Was propozycję zimnego i bardzo prostego deserku. Mianowicie wkładacie do zamrażarki ptasie mleczko Wedla. Nowy smak  frappe, który można bez problemu zamrozić.Sama byłam bardzo ciekawa jak to wyjdzie ale powiem Wam,że jest świetne ! Mleczko jest trochę twardsze ale tak samo kremowe i wprost rozpływa się w ustach. Słodycz na ciepłe dni idealny ! Przepraszam za jakość zdjęcia ale mam słaby aparat   | 
| 
			 
			#5  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   A lubicie crumble? Ja teraz co chwilę je robię, z truskawek, rabarbaru - ze wszystkiego co się da. | 
| 
			 
			#6  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Ciasto Kefirowe kefir 500 ml galaretka truskawkowa 2 op galaretka cytrynowa 1 op Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Kefir dzielimy na trzy części. Do każdej części dodajemy po jednej galaretce, miksujemy. Masę wylewamy na przemian do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. | 
| 
			 
			#7  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Pączki twarogowe 25 dag sera ricotta 25 dag mąki 1/2 szklanki cukru jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki octu olej lukier kolorowe posypki do dekoracji Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, odstaw je na 30 minut. Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawaj krążki. W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krążki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmij z rondla, ułóż na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Wystudzone pączki dekoruj polewą i posypkami. | 
| 
			 
			#8  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Budyń śmietankowy krok po kroku czas: 10 minut liczba porcji: 4 Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% słodkiej 3 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Moje porady: śmietankę można zastąpić mlekiem i odchudzić całość | 
| 
			 
			#9  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   O tej porze roku na deser najlepsze są truskawki ze śmietaną, oprócz tego czereśnie, maliny, porzeczka, poziomki, jeżyny... ale w zimie zdecydowanie wolę gorąca czekoladę   | 
| 
			 
			#10  
			
			
			
			
		 | |||
| 
 | |||
|   Szybki deser z truskawkami 500g serka mascarpone, 2 galaretki w dowolnym kolorze, 1kg truskawek. Serek miksujemy i dodajemy, wystudzoną galaretkę. Wrzącej wody do galaretki dodajemy, mniej niż napisano na opakowaniu. Z reguły 1 galaretka jest na 500ml wody, więc 350-400ml, będzie w sam raz. Mieszamy serek z galaretką i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Truskawki wkładamy do serka i schładzamy w lodówce. Kiedy serek z truskawkami lekko się zetnie, wylewamy drugą schłodzoną galaretkę na wierzch serka. Tę możemy zalać wodą w/g przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na noc do stężenia. Wyłożyłam folią spożywczą, prostokątną foremkę 31x25. Deser w sam raz, jeśli chodzi o jego wysokość. Duże truskawki zatopione w serku, pasują idealnie i nie wystają. Jeśli nawet jakaś większa truskawka wychyli czubek, to przykryje ją rozlana po deserze galaretka. Cukru w przepisie nie ma, wystarczył ten w galaretce. Dla mnie w sam raz! | 
|  | |
|  |