Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#1
|
|||
|
|||
Torty
Szukam jakieś ciekawej inspiracji na tort. Możecie coś polecić ? Lubię sama piec i czerpać z tego radość i satysfakcję. Zaciekawił mnie wpis na pewnym blogu http://moje-torty.pl/blond-jest-w-mo...hac-ten-kolor/ Co o tym sądzicie ? Czekam na Waszą opinię
|
#2
|
|||
|
|||
Na blogu kwestiasmaku jest bardzo dużo przepisów na torty. Ja ostatnio robiłam lekki torcik budyniowy z mlekiem kokosowym.
|
#3
|
|||
|
|||
Ale chyba rzadko go aktualizują?
|
#4
|
|||
|
|||
Jak już macie u siebie właśnie jakąś uroczystość typu urodziny czy imieniny to same robicie te torty czy akurat tego nie robicie same i akurat zamawiacie to w piekarni ? Jak to tam u was właśnie jest ? Proszę o szczere i bardzo rzetelne odpowiedzi, liczę na to.
|
#5
|
|||
|
|||
tort bezowy
Składniki: 3 BLATY BEZOWE 4 białka szczypta soli 20 dag drobnego cukru 2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki białego octu winnego KREM MASCARPONE 20 dag serka mascarpone 20 dag śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru 5 dag gorzkiej czekolady Przepis na 3 blaty bezowe: Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 3 okręgi o średnicy 16 cm (odrysować, np. jakiś talerzyk). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce drobnego cukru i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz biały ocet winny i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników. Masę białkową wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni C i piec przez 1 godzinę. Bezy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. Przepis na krem mascarpone: Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Serek mascarpone dodawać po łyżce do ubitej śmietanki i wymieszać (można delikatnie i krótko zmiksować mikserem na małych obrotach). Przekładanie: Czekoladę gorzką rozpuścić w kapieli wodnej. Zanurzając widelec w płynnej czekoladzie ozdobić każdy blat bezowy tworząc dekoracyjne wzorki (najwięcej wzorków powinna mieć beza, która będzie na wierzchu), poczekać aż czekolada zastygnie. Krem mascarpone podzielić na 2 części i przełożyć nią 3 blaty bezowe (pamiętając, który blat ma być na wierzchu). Tort można od razu podawać lub schłodzić go w lodówce przez ok. 2 godziny i dopiero podawać. Wierzch można udekorować świeżymi sezonowymi owocami. Przechowywać w lodówce. |
#6
|
|||
|
|||
Ja bym się nie odważyła robić jakiegoś tortu bo niestety by to mi nie wyszło i wszyscy by się na mnie patrzyli tak jakoś z byka, że to mi nie wyszło i że nie jestem dobrą kucharką..Nie podobało by mi się to i raczej bym nie chciała znieść tej całej krytyki.
|
#7
|
|||
|
|||
tort bezowy
Składniki: Beza: • 300 ml białek (8 białek ze średnich jajek - rozmiar M) • 440 g cukru • 1 łyżeczka gorzkiego kakao • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego Ponadto do wmieszania w bezę: • 50 g posiekanej ciemnej czekolady • 2 łyżeczki gorzkiego kakao Krem z masłem orzechowym: • 250 g serka mascarpone, zimnego • 3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło było bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód) • 250 ml śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnej oraz: • kilka łyżek sosu toffee, gotowego lub domowego • 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Beza: Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm. Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, nie mogą być z cząsteczkami żółtka) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę kakao i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Do ubitej piany dodać posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, wykonując tylko 3 - 4 ruchy. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować, ale nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej. Krem z masłem orzechowym: Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Miksować przez około 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodać śmietankę kremówkę i miksować do czasu aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Pierwszy blat bezowy położyć na paterze (jeśli jest wilgotny od spodu można pomóc sobie szeroką łopatką. Na wierzch wyłożyć krem z masła orzechowego, miejscami wyłożyć sos toffee wymieszany z orzeszkami. Przykryć drugim krążkiem i podawać (lub wstawić do lodówki do czasu podania). |
#8
|
|||
|
|||
tort kokosowy
Biszkopt: - 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, - czubata szkl. mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1,5 szkl. cukru, - 6 jajek, - cukier waniliowy. Krem: - 2 kostki masła, - 2 szkl. mleka, - 3 jajka, - 3/4 szkl. cukru, - 150 g wiórków kokosowych. Biszkopt: Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowm. Pod koniec ucierania wlewać powoli 1/4 szkl. gorącej wody. Miszając wsypywać mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie wmieszać pianę. Wyłożyć do tortownicy. Piec 35-40 min. w 190 st. C. Krem: Mleko zagotować. Szklanką jeszcze gorącego zalać wiórki. Jajka zmiksować z cukrem, wlać resztę mleka i mieszając, zagotować. Zostawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Około 1/3 odłożyć, a resztę zmiksować z wiórkami kokosowymi. Biszkopt podzielić na 3 części (można go skropić mocną herbatą z cytryną), przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią kremu, ewentualnie posypać wiórkami. |
#9
|
|||
|
|||
Tort ganache z musem truskawkowo-czekoladowym!
CIASTO: 2 łyżki roztopionego masła do formy 12 łyżek masła 18 dag czekolady deserowej 6 żółtek 1/2 szklanki cukru + łyżka 3 białka MUS: 1 kg obranych truskawek 45 dag czekolady 70%, posiekanej 12 dag białej czekolady, posiekanej 6 białek 2 łyżki cukru pudru szklanka śmietany kremówki GANACHE: 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 25 dag czekolady 70%, posiekanej Na ciasto : tortownicę o śr. 22–23 cm smarujemy masłem, wykładamy pergaminem i ponownie lekko natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy, aż mieszanina będzie gładka. Studzimy. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru 4–6 min, aż zgęstnieją. Białka ubijamy na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy i powoli dodajemy pianę. Ciasto wlewam do tortownicy i pieczemy 25–30 min. Pozostawiamy na kratce przez 15 min. Przekładamy do drugiej tortownicy, do góry dnem i zdejmujemy pergamin. Przechowujemy w lodówce ok. 30 min. Na mus :wybieramy 50 dag najlepiej wyglądających truskawek, odkładamy. Resztę (bardziej dojrzałe, mniejsze lub częściowo uszkodzone) miksujemy, aby otrzymać 1/2 szklanki purée, przechowujemy w lodówce. Czekolady: ciemną i białą roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z truskawkowym purée. Odstawiamy do ostygnięcia. Z białek i łyżki cukru ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Jedną czwartą białek dodajemy do stopionej mieszaniny czekolady, następnie łączymy z bitą śmietaną i resztą piany. Do momentu użycia przechowujemy w lodówce. Na cieście w tortownicy układamy połowę odłożonych truskawek, ciasno przy brzegach formy. Wykładamy 3/4 musu czekoladowo-truskawkowego. Łagodnie, ale stanowczo 2–3 razy uderzamy formą o blat, aby usunąć nadmiar powietrza. Dodajemy resztę musu i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Na ganache : w rondlu na średnim ogniu śmietanę podgrzewamy z masłem i cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połamaną czekoladę wkładamy do stalowej miski i wlewamy do niej wrzącą śmietanę. Odstawiamy na 5 min, po czym mieszamy, aż masa będzie gładka. Schładzamy do temp. pokojowej. Odkładamy filiżankę ganache. Zdejmujemy boki tortownicy. Ganache wylewamy na tort i za pomocą szpatułki rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Przechowujemy razem z odłożonym ganache w lodówce, co najmniej 1 godz. Wyjmujemy ganache z lodówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krawędzi tortu 12 równomiernie rozmieszczonych gwiazdek. W każdej z nich umieszczamy truskawkę. Tort wstawiamy do lodówki. |
#10
|
|||
|
|||
ZEBRA TRUSKAWKOWA
BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA WANILIOWA: 1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg 2-3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody MASA TRUSKAWKOWA 600 ml jogurtu naturalnego 40 dag truskawek 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody 10 truskawek do dekoracji. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa waniliowa Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć. Masa truskawkowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji. Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki. |