Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#31
|
|||
|
|||
Przepis na Zupa z botwinką i kaszą
czas: 1 godzinaliczba porcji: 5-6 Składniki 2 marchewki 1 pietruszka por bez liści 250 g udek kurczaka bez kości pęczek botwinki puszka groszku ok. 400 g pieprz czarny ok. 1/2 łyżeczki lub do smaku sól do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 ząbek czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ok. 1,5 litra wody Przepis na zupę z botwinką KROK 1 Warzywa kroję na plasterki, a większe, jak marchewka przecinam jeszcze na pół. Przepis na zupę z botwinką KROK 2 Mięso dzielę na małe kawałki, takie na jeden kęs. Przepis na zupę z botwinką KROK 3 Do garnka wlewam wodę, wrzucam warzywa oraz mięso, dodaję sól (ok. 1-1,5 łyżeczki lub wedle uznania) i gotuję aż warzywa zaczną robić się miękkie. Ogień niewielki, czas ok. 30 minut, ale trzeba sprawdzić. Przepis na zupę z botwinką KROK 4 Kroję drobno botwinkę, malutkie buraczki wcześniej obieram. Prócz łodyżek kroję również liście (przynajmniej część). Przepis na zupę z botwinką KROK 5 Dodaję do zupy suchą kaszą i botwinkę, dodaję bazylią i gotuję aż kasz będzie miękka. Jeśli zupa robi się zbyt gęsta to dodaję wody. Na koniec wciskam ząbek czosnku oraz dorzucam odsączony groszek z puszki, mieszam, sprawdzam na smak i w razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Smacznego. |
#32
|
|||
|
|||
Kiedyś nie przepadałam za zupami, jednak widzę tu tyle ciekawych przepisów, że zaczęłam się nimi inspirować. Korzysta na tym cała rodzina, bo zupy są pyszne.
|
#33
|
|||
|
|||
Zupa czosnkowa po hiszpańsku
Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem. przepis z kuchni: hiszpańskiej czas: 30 minut liczba porcji: 4 składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 8 ząbków czosnku 4 kromki bułki wrocławskiej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego pół łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczki szafranu 4 jaja sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyrządzanie: W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem. |
#34
|
|||
|
|||
Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Co kupić 1 l bulionu warzywnego 200 ml soku jabłkowego 600 g marchwi 600 g ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 120 g śmietany kremówki sól pieprz 2 tosty z masłem 1-2 łyżki masła 2 łyżeczki ulubionej mieszanki ziół Jak zrobić poziom: łatwy porcji: 4 czas: 45min Przygotowanie Zagotowujemy w garnku bulion z sokiem jabłkowym. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy wraz z tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie. Garnek zdejmujemy z ognia. Wszystko miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Z tostów cienko odkrawamy skórkę. Tosty kroimy w kostkę. Masło topimy na powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące. Dodajemy zioła, obtaczamy w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli. Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy grzankami ziołowymi. |
#35
|
|||
|
|||
zupa francuska
Składniki, 6 porcji: • 900 g cebuli • 2 łyżki masła • 2 łyżki oliwy • 250 ml białego wytrawnego wina • 1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) • 60 ml koniaku, brandy lub sherry • sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: • bagietka, pokrojona na kromki • ząbek czosnku • 150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère) • opcjonalnie - świeży tymianek • 4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek do zapiekania Przygotowanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady). Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi |
#36
|
|||
|
|||
Widzę tu sporo dość skomplikowanych przepisów. Ja wolę zupy krem, które robię z mrożonego przeze mnie bulionu i podsmażonych warzyw. Szybko i prosto.
|
#37
|
|||
|
|||
Ja też lubię kremy
|
#38
|
|||
|
|||
Zupa pieczarkowa
Przepis Smaków Życia Czas 40 min. Trudność Porcja dla pieczarki 300 g śmietanka kremówka 200 ml suszone borowiki 2 sztuki bulion warzywny 1,5 l cebule 2 sól i pieprz masło 2 łyżki gałka muszkatołowa szczypta Zlać suszone grzyby wrzątkiem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule posiekać. Zeszklić cebule na maśle, dodać pieczarki i pokrojone borowiki, poddusić lekko (5 minut). Zalać bulionem. Gotować 25 minut. Zmiksować. Dodać śmietankę, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga: zupę można podawać z grzankami lub posypać tartym parmezanem. |
#39
|
|||
|
|||
Zupa pieczarkowa
Składniki: pieczarki – 40 dkg cebula – 1 szt. średnia masło – 1 łyżka bulion mięsno-warzywny, drobiowy, warzywny – 1,5 l śmietana 18% – 3 łyżki makaron muszelki lub kokardki natka pietruszki Przepis na zupę pieczarkową: Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i poszatkować. Wstawić wodę do gotowania na makaron. W osobnym garnku rozpuścić masło i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę. Zamieszać i smażyć aż do uzyskania złotego koloru. Do gotującego się posolonego wrzątku wrzucić makaron i gotować wedle przepisu na opakowaniu. Do cebuli dodać pieczarki i całość chwilkę przesmażyć. Pieczarki z cebulą posolić i popieprzyć. Wlać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 minut, a następnie wyłączyć gaz. W osobnym naczyniu umieścić śmietanę, którą poprzez wlewanie gorącej zupy i mieszanie zahartować. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekorować natką pietruszki. |
#40
|
|||
|
|||
Zupa z kukurydzy z krewetkami i ziemniakami
Składniki, 4 porcje: • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy extra vergine • 2 ząbki czosnku • 1 cebula • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku • 2 kolby kukurydzy cukrowej • 1/4 szklanki białego wina (można pominąć) • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego • 400 g ziemniaków • 150 g krewetek + kilka do dekoracji • sól i świeżo zmielony pieprz • do dekoracji: świeża kolendra Przygotowanie: W garnku podgrzać masło razem z oliwą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Smażyć przez około 1-2 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 2-3 minuty. Dodać przyprawy i cały czas mieszając smażyć przez około 2 minuty. Obkroić nożem kolby kukurydzy z ziaren ustawiając je pionowo na desce do krojenia, 2/3 ilości ziarna wrzucić do garnka (1/3 zachować), puste kolby wyrzucić. Podsmażać kukurydzę przez około 2-3 minuty co chwilę mieszając, następnie wlać wino i odparować. Wlać bulion i zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Garnek przykryć i gotować przez 30 minut na umiarkowanym ogniu. Zmiksować w blenderze stojącym na gładką zupę krem. Przelać z powrotem do garnka i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, odłożone ziarna kukurydzy i gotować zupę pod przykryciem przez około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. 150 g krewetek obrać z pancerzy, oderwać ogonki, oczyścić z jelit (jeśli krewetki nie były wcześniej oczyszczane), mięso pokroić na kawałki. Dodać je do zupy i gotować przez około 2-3 minuty. Pozostałe krewetki przeznaczone do dekoracji też oczyścić pozostawiając jedynie ogonki. Usmażyć je na maśle z oliwą, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną chili. Przed podaniem zupę posypać kolendrą |