Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#51
|
|||
|
|||
Sałatka wielkanocna z brokułem
Składniki: 1 brokuł (ok. 50 dag) 1 por (biała część) 6 jajek 30 dag wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 15 dag żółtego sera 1 pęczek zielonej cebulki (3-4 małe cebulki z piórkami) 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól pieprz rzeżucha do dekoracji Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wędzony boczek ugotować. Do wody z boczkiem dodać pokrojony w plasterki czosnek. Ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser i zieloną cebulkę pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć brokuł, por, jajka, wędzony boczek, żółty ser i zieloną cebulkę. Następnie dodać chrzan, musztardę, śmietanę i majonez. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki. Smacznego. |
#52
|
|||
|
|||
Sałatka nicejska z anchois
Składniki 2 żółte papryki 4 pomidory cebula 30 dag fasolki szparagowej 2 jajka na twardo 10 dag czarnych oliwek bez pestek 10 filecików anchois 5 łyżek oliwy 3 łyżki białego octu winnego łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii liście sałaty lodowej sól, świeżo mielony pieprz Etapy przygotowania Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Fasolkę opłukać, zblanszować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, pokroić na nieduże kawałki. Na liściach sałaty ułożyć paprykę, pomidory, fasolkę, jajka, krążki cebuli, fileciki anchois i oliwki. Ocet połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Sałatkę polać sosami przybrać listkami bazylii. |
#53
|
|||
|
|||
Jedyna sałatka, która robie to grecka, ale taka to chyba każdy umie.
|
#54
|
|||
|
|||
sałatka z makaronem
Sposób przygotowania Makaron farfalle ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Szynkę pokrój w paski, żółty ser w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone składniki wymieszaj z makaronem i oliwkami. Łyżeczkę ziół do sałatek wymieszaj z odrobiną wody, sokiem z cytryny i oliwą. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi ziołami. Smacznego! SER ŻÓŁTY SZYNKA PAPRYKA CZERWONA PAPRYKA ŻÓŁTA MAKARON KOKARDKI corner1corner2 Tego potrzebujesz: 20 dag makaronu farfalle (kokardki) 10 dag szynki w plasterkach 15 dag żółtego sera po kawałku papryki żółtej i czerwonej 2 łyżki zielonych oliwek zioła do sałatek 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeże zioła do dekoracji |
#55
|
|||
|
|||
Sałatka ANANAS
3 średnie ziemniaki 3 jajka 2 udka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni. Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Teraz na półmisku (najlepiej w owalnym kształcie) układać poszczególne warstwy sałatki, przekładając każdą warstwę naprawdę niewielką ilością majonezu, tak tylko żeby utrzymać składniki na miejscu. Należy zwrócić uwagę, że już na etapie układania warstw, trzeba pilnować zachowania owalnego kształtu, przypominającego połówkę owocu ananasa. |
#56
|
|||
|
|||
Sałatka z ananasa a to jest sprawdzony przepis? Bo w sumie to jakoś nie wiem i po prostu chciałbym czymś nowym zaskoczyć po prostu na święta po prostu kogoś (w szczególności moją teściową) i udowodnić jej, że jestem dobrą kucharką hihi Jeśli chodzi o mnie to lubię sałatki wszelkiego rodzaju
|
#57
|
|||
|
|||
Sałatka brokułowa z migdałami
15gru.2013 anka Ta sałatka, to druga pozycja w mojej migdałowej w serii. Sprytne połączenie delikatnego brokuła, chrupiących migdałów i ostrego sosu. Do tego zgrabne tartinki i przegryzka na sylwestrową noc gotowa. Sałatka brokułowa z migdałami Składniki: duży brokuł ser feta (opakowanie 270 g) 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego 100 g płatków migdałowych Brokuł w całości wrzucić na kilka minut do nieosolonego wrzątku. Wyjąć, ostudzić, podzielić na różyczki i ułożyć na półmisku. Fetę przełożyć do miseczki, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i zblendować. Do jednolitej masy dodać 3/4 migdałów, wymieszać i rozsmarować ją na brokule. Pozostałą część migdałów wrzucić na patelnię i smażyć chwilę bez tłuszczu, nie przerywając mieszania. Zarumienione płatki rozrzucić na sałatce. |
#58
|
|||
|
|||
Sałatka z białą kiełbasą i jajkami
Potrzebne składniki: Majonez Dekoracyjny WINIARY (3 łyżki) jogurt naturalny (3 łyżki) chrzan (1 łyżeczka) kiełbasa biała (1 sztuka) jajko ugotowane na twardo (4 sztuki) papryka czerwona (1 sztuka) mix sałat (sałata lodowa, roszponka, rukola) (1 opakowanie) sól, pieprz (do smaku) Sposób przygotowania Majonez połącz z jogurtem i chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę podgrzej i pokrój w plasterki. Jajka pokrój w plasterki, paprykę w kostkę. Mieszankę sałat wyłóż do płaskiej salaterki, na sałatach ułóż jajka, kiełbasę i paprykę. Całość polej sosem majonezowo-chrzanowym. |
#59
|
|||
|
|||
Ciekawy przepis na bardzo prostą, ale elegancką sałatkę, który powstał z tzw. sprzątania lodówki
1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia kapusta pekińska 8 ogórków konserwowych 1 podwójny filet z kurczaka 7 jajek 8 łyżek majonezu przyprawa kebab-gyros sól pieprz Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy 4 łyżeczkami przyprawy kebab-gyros. Następnie smażymy go na patelni, na łyżce oliwy do momentu kiedy będzie miał złoty kolor, a po usmażeniu studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy i dodajemy do niej odsączoną kukurydzę i fasolę. Ogórki kroimy w dużą kostkę, odciskamy z nich wodę i dodajemy do sałatki. Ugotowane jajka też kroimy w kostkę i mieszamy z reszta składników do których dodajemy jeszcze majonez. Jeżeli za mało czuć przyprawę kebab-gyros, a lubimy jej smak możemy jej dodać jeszcze więcej. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. |
#60
|
|||
|
|||
Sałatka z ogórków
Składniki 4 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi 1 kg papryki 3 łyżki soli główka czosnku 4 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju pieprz Sałatka z ogórków jest doskonały dodatkiem do obiadu. Etapy przygotowania Sałatka z ogórków : Ogórki kroimy w plasterki, zasypujemy solą na 2 godziny. Cebulę i marchew kroimy w talarki, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w paski. Ogórki osączamy i dodajemy do nich resztę warzyw, mieszamy. Z octu, cukru gotujemy zalewę, po przestudzeniu dolewamy olej. Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 20 min. Sałatka z ogórków to idealna sałatka w chłodne dni. Sałatka z ogórków zrobiona według mojego przepisu zadowoli każde podniebienie Smacznego! |