Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#21
|
|||
|
|||
sernik jogurtowy
Składniki: SPÓD 10 dag herbatników MASA SEROWA 1 kg twarogu półtłustego 1 duży jogurt naturalny grecki (400 g) 3 jajka 2 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% POLEWA ŚMIETANOWA 20 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem na miałki piasek, wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać. Masa serowa: Zmielony twaróg i jogurt grecki zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczną i krótko zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, białka i cały czas miksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i całość wymieszać łyżką. Pieczenie: Masę serową przelać na pokruszone ciastka, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temeraturę do 150 stopni C i piec 60 minut. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć sernik i wierzch posmarować polewą śmietanową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temparaturze 150 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Dobrze wystudzony sernik wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem brzeg sernika posypać białą czekoladą startą na tarce jarzynowej. Smacznego! Polewa śmietanowa: Obie śmietany i cukier puder dokładnie wymieszać (rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki) do uzyskania gładkiej masy. Może komuś spodoba się , to mój nowy blog! Zapraszam Każdy ma swój życiowy cel - sprawdź mój na http://bezpieczenstwotopodstawa.yolasite.com/. Ostatnio edytowane przez Edward79 : 24-06-2015 o 10:51. |
#22
|
|||
|
|||
sernik na herbatnikach
Składniki: 50 dag sera półtłustego 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 7 dag masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu śmietankowego 6 dag rodzynek 1 paczka herbatników 3/4 tabliczki czekolady deserowej 3 - 4 kostki białej czekolady Przepis: Prostokątną foremkę (12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zmielony ser i zmiksować. Potem dodać obie mąki, aromat i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone i lekko osuszone rodzynki. Całość wymieszać i przełożyć na herbatniki, wyrównać wierzch. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą deserową i posypać startą na tarce o średnich oczkach białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podpowiedź: Do masy serowej można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową razem z rodzynkami. Aromat śmietankowy można zastąpić waniliowym lub Waszym ulubionym. |
#23
|
|||
|
|||
Dundee Cake
Składniki: Ciasto: 250g masła 250g cukru 1 laska wanilii szczypta soli 20ml rumu 6 jajek 350g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g rodzynek 50g zmielonych migdałów 100g kandyzowanej skórki cytrynowej ok. 200g migdałów Dodatkowo: 2 łyżki cukru 5 łyżek wody Sposób przygotowania: Migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 min i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka. Miękkie masło zmiksować z cukrem, ziarenkami wanilii, szczyptą soli i rumem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Masa może wyglądać na zwarzoną). Rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach mąkę z proszkiem i migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Bok tortownicy posmarować masłem lub margaryną. Na cieście rozłożyć migdały. Piec w nagrzanym piekarniku około 1godz. - 1 godz. 20min. w temperaturze 180°C. (Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy. Ja piekłam ciasto 1godz). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Przygotować glazurę. 2 łyżki cukru przełożyć do małego garnka. Dodać 5 łyżek wody. Całość zagotować, mieszając. Gotować ok. 3min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie polać glazurą ciasto. (Dobrze jest użyć do tego celu łyżki. Najlepiej, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe w momencie polania glazurą). Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do woreczka. Mój punkt widzenia - http://aranzacjaueli.blog.pl/. Komentujcie posty. Ostatnio edytowane przez emiliada : 24-06-2015 o 12:15. |
#24
|
|||
|
|||
Składniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :
7 jajek 1 szklanka cukru ž szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne spody tortowe. Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ˝ ilości składników podanych w przepisie. Składniki kremu budyniowo-jabłkowego: 2 szklanki mleka 1 op. budyniu waniliowego na ˝ l mleka 2 łyżki mąki pszennej ˝ szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 2 średnie jabłka (użyłam szarej renety) 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta. Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żółtka miksujemy z ˝ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką. Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki. Blog to mój styl życia - http://aranzacjaueli.blog.pl/ sprawdź go. Ostatnio edytowane przez ExtraPierre75 : 24-06-2015 o 12:53. |
#25
|
|||
|
|||
Ciasto z orzechami
Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem. Doskonałe ciasto na jesienne spotkania rodzinne. Idealne na imieniny. ciasto z orzechami Przysłała: Krysia Data dodania: 21.06.2007r. Składniki: CIASTO 1/2 kg mąki (3 szklanki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody POLEWA ORZECHOWA 30 dag orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową. Zostaw coś po sobie i skomentuj mój ostani post - . Zapraszam. Wiele ciekawostek tylko dla rządnych wiedzy - zobacz na . Mój blog http://mojearanzacje.blog.pl/. Uwagi na PW. Ostatnio edytowane przez emelia1006 : 24-06-2015 o 12:44. |
#26
|
|||
|
|||
Makowiec królewski z czekoladową polewą
Przepyszny makowiec królewski oblany prawdziwą deserową czekoladą. Przepis jest prosty, przygotowanie ucieranego ciasta i domowej masy makowej z bakaliami trochę trwa, za to efekt jest wyśmienity. Porcja na prostokątną foremkę 21x25 cm (zmierzony spód foremki) lub troszkę większą, wtedy ciasto będzie niższe niż na zdjęciach. Polecam, bo ciasto smakuje rewelacyjnie. makowiec królewski Zdjęcia: Ciasta.net Data dodania: 19.07.2009r. Składniki: MASA MAKOWA 30 dag maku 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny (dałam 10 dag margaryny) 2 jaja 10 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich 2 łyżeczki płaskie olejku migdałowego 3 łyżki powideł śliwkowych CIASTO 40 dag mąki 25 dag cukru 6 jaj 10 łyżek mleka 1 kostka margaryny (25 dag) 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego 2 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia POLEWA 1/2 tabliczki czekolady deserowej (5 dag) 5 łyżeczek masła extra orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe do dekoracji Przepis na masę: Mak wsypać do garnka i zalać niewielką ilością wody (tylko aby zakryć mak) i mieszając gotować na małym ogniu około 15 minut (na koniec woda całkowicie wygotuje się, gotowałam dokładnie 15 minut). Mak ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć na siteczku i osuszyć ręcznikiem papierowym. Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałki. Do ugotowanego, przestudzonego maku dodać cukier i 2 razy zmielić w maszynce do mielenia. Następnie dodać jaja, roztopione i lekko przestudzone masło (może być margaryna), olejek migdałowy, powidła. Całość wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokruszone orzechy i rodzynki, wymieszać. Przepis na ciasto: Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do utartej z cukrem i żółtkami margaryny, wymieszać łyżką. Wlać mleko i przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Prostokątną formę 21x25 cm (zmmierzony spód foremki) posmarować tłuszczem (użyłam margaryny) i wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką przełożyć część ciasta (np. połowę lub trochę wiecej), na ciasto masę makową i na wierzch drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni (piekłam dokładnie godzinę, ale można trochę krócej). Makowiec przez 30 minut studzić w lekko uchylonym piekarnku, a następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić nie wyjmując ciasta z foremki. Przepis na polewę: Czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotować niewielką ilość wody, na garnek ustawić miskę z czekoladą i masłem, poczekać do całkowitego rozpuszczenia się składników, na koniec wymieszać). Gotową polewą polać ciasto. Udekorować orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. |
#27
|
|||
|
|||
Murzynek
Prosty przepis na smaczne ciasto z polewą. Ciasto murzynek idealnie pasuje na każdą porę roku. murzynek Zdjęcia: Ciasta.net Data dodania: 26.02.2007r. Składniki: 1 margaryna pół szklanki mleka lub wody mniej niż 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników (niekoniecznie) Przepis: Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut). Polać polewą czekoladową. |
#28
|
|||
|
|||
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasto filo (ok. 12 arkuszy) 80 g masła (użyłam ghee) 750 g mrożonego szpinaku (odmrożonego, odsączonego i posiekanego) 250 g sera feta, pokruszonego 250 g serka ricotta 1/4 szklanki (40 g) startego parmezanu 6 szczypiorków, posiekanych 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego 2 łyżki świeżo posiekanego koperku 1 łyżka świeżo posiekanych liści mięty 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko, roztrzepane Formę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak, sery, szczypiorek, czosnek, cytrynę, zioła i jajko wymieszać w garnku. Ciasto filo, arkusz po arkuszu, smarować cienką warstwą masła (pędzelkiem) i układać w formie, tak by jego brzegi wystawały ponad tortownicę. Układać arkusze na zmianę, obracając formę o 90? przy wkładaniu kolejnej warstwy ciasta filo. Tak wyłożyć 8 arkuszy (odłożyć 4). Tak przygotowaną formę wypełnić szpinakowo - serowym nadzieniem. Wszystkie rogi ciasta, które wykładaliśmy poza ranty formy, złożyć na ciasto, przykrywając nadzienie. Ostatnie 4 arkusze filo wysmarować masłem, jak powyżej. Złożyć ja po przekątnej i wyłożyć na górę ciasta, by je dobrze uszczelnić, wciskając wystające kawałki arkuszów między ciasto a boki formy (w tym celu delikatnie poluźniłam obręcz tortownicy). Piec w temperaturze 180?C przez około 45 minut lub kiedy wierzch będzie lekko brązowy (z kolei gdyby zbyt szybko się brązowił należy przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed krojeniem. Smacznego Poświęcisz chwilę i sprawdzisz mojego bloga ? Z góry dziękuję. Dobry blog, ciekawe tematy - https://posredniknieruchomosci.wordp...ie-na-wynajem/. Polecam. Ostatnio edytowane przez Karina2445 : 30-06-2015 o 16:03. |
#29
|
|||
|
|||
Bakława (Baklava)
Składniki: około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)* 500 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu ź szklanki cukru 300 g klarowanego masła, roztopionego** pistacje drobno posiekane, do dekoracji Syrop: 1˝ szklanki cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z pomarańczy) Najpierw przygotować syrop (musi wystygnąć). Do niedużego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Zagotować, do rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu (około 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Orzechy, cynamon i cukier włożyć do malaksera (można również blenderem) i zmiksować, by orzechy były drobno posiekane (wg mnie najlepiej wygląda jak część jest zmielona a część tylko posiekana). Przygotować foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarować masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyć go na spód foremki i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Na niego położyć kolejny płat ciasta filo i znowu posmarować masłem. Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wyłożyć połowę przygotowanych orzechów, wyrównać. Na orzechy wyłożyć 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem. Kolejno wyłożyć resztę orzechów, wyrównać. Orzechy przykryć 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmarować masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Ostrym nożem (może być z piłką) pokroić ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy (po upieczeniu byłoby trudno je pokroić). Piec w temperaturze 140şC przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym syropem. Ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Odstawić do przestudzenia. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Smacznego |
#30
|
|||
|
|||
Zjadłabym jakieś dobre ciacho z płynną czekoladą w środku podawane na gorąco : )
|